Над 100 са заразените туристи по българското Черноморие от началото

...
Над 100 са заразените туристи по българското Черноморие от началото
Коментари Харесай

COVID и туризъм: Кой поема грижата за болните туристи?

Над 100 са инфектираните туристи по българското Черноморие от началото на август. Повечето от непознатите туристи го схващат в края на почивката си, когато вършат тест, с цел да се прибират в родината си. Така се постанова чужденците да търсят място за 14-дневната си изолираност.

В началото на август 19-годишен шведски екскурзиант си направил тест за COVID-19 преди да се прибере в родината си. Той се оказал позитивен и тъй като младежът е провел почивката си самичък, трябвало самичък да откри място, където да бъде по време на карантината. Момчето имало шанс, тъй като в хотела му предложили стая, освен това за тяхна сметка.

" Всички имаме деца и моето дете, в случай че е в чужбина и му се случи такова нещо, и аз ще се съсипя, в случай че знам, че няма къде да отиде. Намерихме доктор, който идваше и го преглеждаше, тъй като знаем, че от време на време се утежняват ненадейно и трябваше да бъде под лекарско наблюдаване, само че той беше доста дисциплинирано и възпитано момчето и даже не направи опит да излезе от стаята си ", съобщи Стела Деянова, хотелиер в курорта " Златни пясъци ".

Туристите, които сами провеждат почивките си, би трябвало сами да намерят място за престой, до момента в който са в карантина.

" Тези, които са самостоятелни туристи, към този момент на лични начала си търсят място, в което да си изкарат домашната изолираност. Ако не съумеят да намерят се обръщат към личните си посолства ", добави Цеца Янкова, основен секретар на РЗИ-Варна.

Когато престоят на туристите е проведен, туроператорът поема грижата за тях, в случай че се разболеят от COVID-19.

" Да издават спомагателни ваучери за престоя, в случай че застраховката има подобен ангажимент с туристите или да създадат връзка на застрахователя с хотелиера, а екскурзиантът, в случай че няма такава застраховка, той носи ангажимент и той носи отговорност за спомагателните нощувки ", добави Стойка Терзиева, управител на хотел в курорта " Слънчев бряг ".

Според условията всеки хотел би трябвало да има стая, в която да настанява туристи, заболели от COVID-19. Тя би трябвало да е оптимално отдалечена от останалите пространства. Как наподобява това в един съответен случай.

" Пълна стерилизация направихме на асансьора, дръжки, на всички места, където той би имал контакт. След настаняването в жилището, той 14 дни не излезе. Бельо, хавлии, храна, безусловно всичко го обслужвахме посредством тази маса като чиновниците, които придвижват било то бельото или инвентара му, са с ръкавици и маски за еднократна приложимост ", сподели още хотелиерът Павлин Косев.

Когато има изолирани туристи в хотелите, надзор реализират чиновниците в тях. За всички останали дават отговор здравните инспекции и полицията.

Репортери: Нивелина Няголова и Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР