Над 100 са вече задържаните в центъра на Атина за

...
Над 100 са вече задържаните в центъра на Атина за
Коментари Харесай

Сълзотворен газ и арести при забранени демонстрации в Гърция

Над 100 са към този момент арестуваните в центъра на Атина за присъединяване в неразрешени демонстрации във връзка годишнината от гибелта на 15-годишен юноша при конфликт с полицията през 2008 година,

Вчера гръцките управляващи не разрешиха обичайните демонстрации на този ден поради ограниченията против ковид.

60 от арестите са били осъществени в квартала, където постоянно се събират анархисти и където младежът беше убит от двама служители на реда преди 12 години.

Въпреки възбраната и полицейската обсада на квартал " Екзархия " в Атина, където преди 12 години служител на реда простреля възпитаник, стотици студенти, деятели на леви партии и анархисти се пробваха да стачкуват. Над 100 души бяха задържани за нарушаване на ограничаващите ограничения за ковид.

Студенти организираха демонстрации и в други гръцки градове. На остров Крит - след предизвестие за настояща възбрана, полицията употребява сълзотворен газ против студентите.

В Патра и Солун стачкуващите бяха посрещнати от кордони служители на реда, като още веднъж се сътвори напрежение, последвано от арести на част от стачкуващите.

Активисти на младежката организация на комунистическата партия скандираха лозунги против държавното управление, като носеха транспарант с надпис: " Хиляди са действителните жертви на пандемията, мизерията, безработицата и глада ".

По разпореждане на полицията метрото в Атина не стопира на станции наоколо до митингите, с цел да се попречи на събирането на хора.

Полицаят, който преди 12 години простреля 15-годишния Александрос Григоропулос е в пандиза с доживотна присъда, само че за студентите в Гърция днешната дата е мотив да изразят недоволството си от политиката на настоящото държавно управление.

Гръцкият младеж Александрос Григоропулос бе убит от служители на реда на 6 декември 2008 година, до момента в който бил на открито с другари в квартал Екзархия, известен измежду анархистите, напомня Българска телеграфна агенция.

Убийството му докара до невиждани за Гърция конфликти на младежи с полицията, до погроми и палежи на стотици магазини, банки, бензиностанции, коли, които продължиха към 3 седмици.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР