Над 10 са били спасени от служителите в сиропиталище в

...
Над 10 са били спасени от служителите в сиропиталище в
Коментари Харесай

Над 10 украински деца са били спасени от депортиране в Русия


Над 10 са били избавени от чиновниците в сиропиталище в Херсонска област да не бъдат депортирани в Русия, оповестява Washington Post.

Центърът за обществена и психическа рехабилитация на деца се намира в село Степановка, покрай Херсон. В него са били настанени деца, чиито родители са ги изоставили или не са имали опция да се грижат за тях.

61-годишният шеф на центъра Владимир Сагайдак споделя, че преди няколко месеца съветските военни са довели 15 деца от сиропиталище в Новопетривка, Николаевска област.

В Степановка руснаците са се появили с бронирани коли преди няколко месеца.

44-годишната Галина Кулаковска, която е била учителка в сиропиталището, е чувала истории за похищение на десетки деца, даже и новородени бебета.

Тя е била потресена от това и е била решена да не допусне да се случи същото и с децата, за които се грижела в сиропиталището в Степановка.

Кулаковска и Сагайдак вземат решение да издирят родителите на децата и по този начин над 10 деца са избавени, а в центъра остават единствено - Катя, Влад и Миша.

Известно време те живеят при здравната сестра, която работи в интерната. Когато съветските войски обаче стартират да се приготвят за оттегляне, излиза наяве, че руснаците ще вземат и децата със себе си. Персоналът се притеснява, че руснаците ще претърсят прилежащите къщи и ще намерят децата, по тази причина учителката Галина Кулаковска взема решение да ги води в дома си в Херсон.

Кулаковска споделя, че апартаментът ѝ се намира против къщата, в която живеели съветските военни, по тази причина споделила на съседите си, че племенниците ѝ са пристигнали на посетители.

Децата били предизвестени да не се отдалечават от нея, да не загатват сиропиталището и да не беседват с непознати.

През нощта на 11 ноември съветските войски се отдръпват от десния бряг на река Днепър.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР