Над 10 нови възпоменателни монети ще емитира в следващите три

...
Над 10 нови възпоменателни монети ще емитира в следващите три
Коментари Харесай

БНБ пуска монета с лика на Стоянка

Над 10 нови възпоменателни монети ще емитира в идващите три години Българската национална банка (БНБ). Ще бъдат отлети 13 възпоменателни монети, с които ще се отбележат значими исторически събития, годишнини, български обичаи, традиции, ще се почетат  и  популярни родни създатели.

Това излиза наяве от оповестената монетна стратегия на централната банка за интервала 2021-2023 година

Най-любопитна ще е монетата с лика на кралицата на комедията Стоянка Мутафова, която ни напусна през 2019 година Монетата ще е от серията „ Именити българи “, ще е медна и ще бъде пусната следващата година. С нея ще се отбележат 100 години от рождението на актрисата.

Пет монети ще бъдат изсечени тази година. Четири от тях са с номинална стойност 10 лева, тегло от 23,33 г и диаметър от 38,61 мм. Първата ще е сребърна и ще излезе още този месец. С нея ще се отбележат 200 години от рождението на Георги Сава Раковски. Тя ще е от серията „ Българско възобновление ”. Следва монета „ Нестинарство ” от серията „ Български обичаи и традиции ”, която ще бъде пусната през май. 100-годишнината на Националната музикална академия също ще бъде празнувана с железен паричен знак. Той ще бъде разполагаем през юни. Последната монета ще е с име „ Хан Омуртаг ” от серия „ Средновековни български владетели ”. За разлика от останалите  тя е с проба 925/1000 и има нанесено отчасти позлатяване.

Планираният период за издаване е ноември. Тогава ще излезе и паричен знак в чест на български създател. Към серията „ Български създатели “ ще бъде пусната медна монета, отдадена на 150 години от рождението на композитора Панайот Пипков.

Иначе общо през 2022 година Българска народна банка ще отсече четири монети, две от които ще са сребърни. Едната е на историческа тема и с нея ще бъдат маркирани 150 години от рождението на българския бунтовник Гоце Делчев. Другата е на тематика „ Екология “ и в нея ще бъде изобразена птицата огромен гмурец. Иначе ще бъдат издадени и „ Два златни български лв. “.

През 2023 година ще има сребърна пара с отчасти позлатяване, отдадена на цар Михаил III Шишман. С различен сребърен паричен знак ще се означи 125-ият празник от освещаването на Желязната черква в Цариград.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР