Над 10 хиляди декара гори са пострадали при пожара в

...
Над 10 хиляди декара гори са пострадали при пожара в
Коментари Харесай

Пострадали са над 10 хиляди декара гори при пожар в Родопите

Над 10 хиляди декара гори са потърпевши при пожара в Източните Родопи, заключи пред NOVA инж. Здравко Бакалов от Южноцентралното държавно дружество. Огнената буря, която потегли от прилежаща Гърция в пограничния регион на връх Вейката, е най-мащабната за последните 10 години.

От българската страна на границата вредите са главно по широколистната гора. Огънят е прогорил стъблата на дърветата покрай корените. „ Това е причина, след започване на вегетация рано през пролетта, дървото чисто физиологично да отслабне, даже да изсъхне. 2-3 дни след огъня всички букови дървета са с напукана и опадала кора ”, изяснява Здравко Бакалов.

В последните дни преди актуалното захлаждане се появиха нови огнища при съседите. Гърците ангажираха 2 самолета в гасенето, всеки от които с потенциал да придвижва по 16 тона вода.

В България главните старания бяха ориентирани към почистване на задоволително необятни просеки, които да не позволен пламъците на наша територия. Помощ за следващ път оказаха 30 души от 31 механизиран батальон - Хасково. „ Всички държавни служби, както и локалното население, се включиха в гасенето и може би по тази причина успяхме да овладеем пожара. Всички имаха предпочитание да се оправим, тъй като гората доближава на метри от обитаемоте места ”, показа усещанията си капитан Михаил Костадинов.

След 10 дни упорита битка с огъня, селата в подножието на връх Вейката са избавени. На наша територия догарят обособени огнища, които се следят и управляват.

Докато българските лесовъди правят оценка вредите след огнената буря, в прилежаща Гърция търсят повода за огъня. Според техни медии версиите са разнообразни, само че свързани с човешка интервенция. На границата профилиран отряд гръцки огнеборци от звеното за горски пожари увериха пред NOVA, че тяхната страна към този момент води следствие.

В най-южната част на България сушата продължава. В региона не е валяло близо 3 месеца. Всички чакат с неспокойствие напоителни есенни дъждове, които да понижат заплахата от нови пожари.

Иглолистните дървета са по-уязвими при върхови пожари, когато огънят изгаря короната. В региона обаче до подобен не се е стигнало и по тази причина вредите са по-малки и възстановими.  „ Опасността от върхов пожар е минала. Ето, първите 1-2 метра са обгорели, само че това не е проблем за дървото. Ще има естествен напредък ”, безапелационен е Здравко Бакалов.

Докато българските лесовъди правят оценка вредите след огнената буря, в прилежаща Гърция търсят повода за огъня. Според техни медии версиите са разнообразни, само че всички са свързани с човешка интервенция.

В най-южната част на България сушата продължава. В региона не е валяло близо 3 месеца. Всички чакат с неспокойствие напоителни есенни дъждове, които да унищожават заплахата от нови пожари.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР