Над 10 250 деца останаха без детска градина в София

...
Над 10 250 деца останаха без детска градина в София
Коментари Харесай

Над 10 250 деца без детска градина в София след първо класиране

Над 10 250 деца останаха без детска градина в София след първо класиране, което бе извършено през днешния ден под граждаски надзор в Столичната община. На него участваха и зам.-кметовете по образованието и дигитализацията - Мирослав Боршош и Генчо Керезов.

Общо кандидатствалите са 22 445, като обаче 2286 са кандидатурите за пренасяне. Приетите малчугани са 9907. От Столичната община регистрират растеж на кандидатстващите за градини. През 2020 година място в градина са търсили 18 800 деца. От кметството показаха, че една от аргументите за скока на претендентите са ваучерите, които страната ще отпуска за неприетите в градина малчугани.

Второто класиране ще се организира на 28 май, третото на 11 юни, а четвъртото на 25 юни.

От кметството акцентираха, че през актуалната година се строят 17 детки градини, с които ще се обезпечат места за 1083 деца.

Първото класиране в София бе отсрочено с няколко дни поради попълнени неверни адреси на децата. Причината е, че от актуалната година влиза в действие уседналостта като главен аршин, което е било пропуснато от някои родители при попълване на кандидатурите.

При кандидатстването най-вече точки получават децата, чиито родители имат непрекъснат адрес в София над 3 години – 4. За родителите с адрес от 1 до 3 години точките са 3, а за тези с 1 година – 2. В случай, че родителят е единствено с сегашен адрес в града се дава по една точка по-малко – надлежно 3 т. при над 3 години краткотрайна регистрация, 2 т. при сегашен адрес в града последните сред 1 и 3 години и 1 т. при по-малко от 1 година. Работещите родители и студентите събират по 2 т. за банкет на децата си. Близнаците и децата с разлика до 2 години получават бонус от 1 точка.

Най-силен от обществените критерии е за сираците – 7 т., следвани от полусираците – 6 т. Дете, на което член от фамилията е с трайно понижена продуктивност над 70% - 4 т. Толкова точки се поставят и на малчуганите с един незнаен родител. За децата в приемните фамилии и осиновените се дават 3 т.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР