Над 1 млн. българи се очаква да пътуват за Великден.

...
Над 1 млн. българи се очаква да пътуват за Великден.
Коментари Харесай

Голямото пътуване: 1 млн. българи на път за Великден

Над 1 млн. българи се чака да пътуват за Великден. Това предвижда шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов пред " Телеграф ". 130 000 българи се чака да отидат на море при започване на май.

Причината е, че почивни дни са 1,3,4,5 и 6 май, а единствено 2 май е работен, само че множеството хора ще си вземат отпуска, с цел да слеят почивните си дни. Така се оформя една дълга отмора от 6 дни.

60 000 българи ще ги употребяват, с цел да посетят родните приморски курорти, като част от тях имат резервации в хотели, а другите ще се възползват от личните си край брега.

35 000 пък ще се насочат за ранна морска почивка в Гърция и също толкоз към турските курорти.

По-голямата част от хората, които ще пътуват, ще гостуват на близки другари и родственици в страната и отвън нея. Ще има и доста българи, които ще употребяват почивните дни и празниците на релакс в спа хотелите у нас, разяснява Драганов.
Цени
Събирането на доста почивни дни и по-ниските цени в морските дестинации притеглят туристи. Офертите за България за хотел на Дюни за май е 230 лева за двойна стая на база ултра ол инклузив. За съпоставяне, от 1 юни, когато стартира летният сезон, цената скача на 430 лева, или съвсем двойно. Много българи избират Гърция, където за средата на юни офертата е 260 лв. за двойна стая на база ол инклузив. Като цяло цените в Халкидики вървят от 346 лв. на човек за три нощувки със закуски и вечери до 666 лева за 5 нощувки и хранене заран и вечер.

В крайбрежните градове сега и цените по заведенията за хранене са прилични, разяснява Драганов. Той уточни, че в този момент е сезонът на калкана и заведенията за хранене в Несебър да вземем за пример го оферират за 40-45 лева за порция от 300 грама. Цената на безалкохолните и минералната вода е 3,50 лева, а дребна бутилка вино от 500 мл коства 25 лева, само че зависи и от мястото, където се поръчва. За хубава храна край морето са нужни към 100 лв. за обяд или вечеря, заключи Драганов.

Нощувките стартират от 75 лв. за двойна стая и стигат до 250 лв., когато хотелът е балнео и спа.
Записвания
Ръст на ранните записвания в околните курорти край Варна регистрират локалните хотелиери. Предварителните резервации са с до 30% повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Очаква се това лято по Северното Черноморие да има повече туристи от Централна и Източна Европа. Голям интерес към нашето море има и от обичайните за дестинацията посетители от Румъния и Полша. В хотелите в курорта Златни пясъци ранните записвания са сред 25 и 30%, само че към момента не са достигнати равнищата преди коронавирус пандемията. Цената на предлагания туристически артикул също няма да е фрапантно повишена. " Миналата година сме сключили договорите за този сезон, като разликата в цените е с 1-2 евро нагоре. И ние желаеме да продаваме скъпо, само че не може. Не се получава. Затова се мъчим да направляваме колкото може разноските си и в това време да не страда услугата ", споделя хотелиер.
Без немски туристи поради войната в Украйна
Експертите в сектора считат, че за поредна година войната в Украйна ще окаже неподходящо въздействие на сезона у нас. " Най-вече във връзка с немския пазар и това го споделиха всички оператори, които работят с Германия. Каквото и да вършим, колкото и да популяризираме на този пазар, хората са обезпокоени и се насочват повече към нашите конкурентни дестинации ", сподели проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. " От войната в Украйна извънредно доста зависи и това дали ще дойдат съветски посетители. Спряха и украинските посетители и в този момент украинците са към този момент в качеството си на бежанци и на служащи, чиновници, само че не и на туристи ", разясняват още от сектора. Надеждите са през това лято ситуацията да е по-спокойна и да няма произшествия, които да повлияят отрицателно на туристическия сезон у нас. Разчита се и на почиващите българи, които да предпочетат родното море за своята лятна отмора.
Глад за служащи, напор при започване на май
За великденските празници в Слънчев бряг чакат напор от български, гръцки и румънски туристи. Това коментира Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Първите хотели отварят порти от 1 май. Много от базите обаче са анулирали резервации за Великден поради неспособност да отворят, сигнализира Налбантов. Проблемът съгласно него е, че хотелиерите не могат да обезпечат личен състав. 

Налбантов съобщи още, че се водят договаряния с Индия и Бангладеш за обслужващ личен състав, само че процедурата безусловно блокира и няма служащи. Затова не мога да посрещна посетители през май. Други хотелиери имат същия проблем. Не знаем какво се случва, само че откогато застъпи служебното държавно управление, всички наши дипломатически представителства в чужбина престанаха да обработват документи на личен състав, приближаващ от трети страни.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР