Начинът, по който президентът на Русия взема решения напомня, засега

...
Начинът, по който президентът на Русия взема решения напомня, засега
Коментари Харесай

Леон Арон: Самолети на НАТО за дни ще пометат руските войски, но това ще е унизително поражение, тогава Путин може да приложи ядрено оръжие

Начинът, по който президентът на Русия взема решения припомня, към този момент без разстрелите за сталинска парадигма

Русия върви към смяна на вътрешнополитическата обстановка в посока на безусловно обичайната тирания, която ще се ръководи по военновременните закони, споделя шефът на отдела за съветски проучвания в American Enterprise

Интервю на Юлия Савченко, The Voice of America

- В момента целият свят следи невиждани военни дейности, сюрреалистична картина, която излъчват обичайните медии, обществените мрежи - бомбардировки, бежанци... В същото време се водят договаряния, появиха се изказвания на президента Зеленски, че по този начин или другояче Украйна няма да влезе в НАТО, а Москва загатва, че в случай че бъде разгласен безпристрастен, извънблоков статут на Украйна е допустимо да се реализира съглашение. Смятате ли, че в случай че бъде направена тази отстъпка, отвод от участието в НАТО, това ще докара до завършек на войната?

- Според мен, в този момент най-важните неща се случват на бойното поле, оттова зависи всичко. Путин за украинците изобщо не се тревожи - нито за мирното популации, а още по-малко го е грижа за украинските военни. Той се тревожи за вътрешнополитическата обстановка, а тя от своя страна зависи от броя на жертвите от съветска страна. И в случай че Путин реши, че тези жертви приближават някаква сериозна маса, в случай че регистрира всичко това, в случай че взема поради хода на военните дейности, в случай че съчетае тези две страни - недоволството от войната, което към този момент е глухо, някъде под повърхността и хода на военните дейности, които от дълго време към този момент не са планувания блицкриг, тридневна победоносна война и завземането на Киев, в случай че той реши, че тези обстоятелства са от голяма важност, тогава това предложение на Зеленски може да послужи като основа за начало на договаряния. Но отново дублирам, Путин би трябвало да регистрира тези два фактора като достигащи някаква рискова, сериозна маса.

- Коя е основната неточност или серия от неточности по отношение на Украйна, тъй като към този момент всички са съгласни, че очевидно Кремъл е разчитал на дребна, победоносна тридневна война? Защо сбъркаха толкоз тежко?

- Според мен, има две аргументи. Първо, на царя не му носят неприятни новини. Тоест, когато се прави разбор, на индивида, който би трябвало да вземе решението, в тази ситуация Путин, му се дава цялостен диапазон от вероятни резултати. И на мен ми се коства, че от този " диапазон " са отрязали върха, оставили са най-хубавото - ще го посрещат цветя, с целувки, украинците фактически стенат под игото на неонацисткия режим на Зеленски, ние ще вървим по червен килим, всичко ще е прелестно, а Зеленски ще избяга във Варшава или Лондон.
А е изцяло разбираемо, че отчитайки колосалните опасности е трябвало да му бъде даден целият диапазон от вероятни разновидности на развиване на обстановката.
И ето, в този момент се намираме, в случай че не в най-лошия вид, то покрай него.
Той е бил задължен да го види, да го планува. Но, с цел да бъде разбрано по-добре протичащото се, би трябвало да се види записа на Съвета за сигурност, който се проведи три дни преди началото на войната, да се види по какъв начин Путин се държи с тези хора. И различен факт, подкрепящ моята доктрина - странният арест на група началници от Пето ръководство на Федералната работа за сигурност, т.е., Управлението за външно разузнаване.
Естествено, че обяснението беше, че са разхищавали някакви фондове, само че е повече от ясно, че същината е в това, че Путин е схванал, че са го излъгали.
Разбира се, той не поема върху себе си никаква виновност, един автократ не се занимава с това. Той е бил излъган, дали са му напълно непригодни разследващи данни за положението на публичното мнение на Украйна, за положението на украинската войска, за отговора, напълно невиждан, от страна на Запада и за Зеленски.
И ето това, това е доста сериозен факт, да арестуваш върхушката, това припомня за Сталин, който от време на време отстрелвал шефовете на ГРУ. Той бил уверен, че Хитлер не е зложелател, а другар и съдружник. И разстрелвал всеки, който казвал друго. Накрая, когато Хитлер нападнал Съюз на съветските социалистически републики отново ги разстрелял, тъй като не може той да носи отговорността за колосалната бъркам.

Защо го загатвам? Защото от ден на ден и повече методът, по който Путин взема решения припомня, към този момент без разстрелите, тази сталинска парадигма.
И по този начин, имаме два момента. От една страна, безусловно неправилни данни, т.е., дали са му това, в което те самите имат вяра. И второ, въпросът - за какво той е повярвал в това?
Защото, по някаква причина, когато става дума за Запада и за Украйна, обективният взор върху действителността умира, умира здравомислието му.
Спомнете си речта му от 24 февруари, с която афишира " военната интервенция ", произнесена в 6 часа сутринта. Там всеки ред е шедьовър, в това число фактът, че Западът е помагал на чеченските терористи, в това число, че в края на речта си, той съпостави обстановката със обстановката преди Хитлер да нападне Съветския съюз.
Той сподели: " Сега ние не можем да повторим тази неточност "! Сравнява тези две обстановки!
На него му отхвърля здравият смисъл.
И когато подчинените му знаят за тази психическа и прочувствена неработоспособност, те, несъмнено, не му опонират. И се стартира: " Да, там са нацисти, народът стене и чака освобождението "...

- Възможно ли е измежду съветския финансов, боен, политическия хайлайф да се появи огромно неодобрение, което да докара до нещо доста?

- Мисля, че при тази степен на милитаризация на режима, което е доста обезпокоително, едно от следствията на тази експанзия ще бъде смяна на вътрешнополитическата обстановка в посока на безусловно обичайната тирания, която ще се ръководи по военновременните закони.
Но на мен ми се коства, че през последните 22 години Путин толкоз деликатно е избирал своя хайлайф, задоволително е да погледнем министъра на защитата Шойгу, който не е прекарал и ден в армията, той е граждански инженер, какъв министър на защитата може да бъде? И аз мисля, че от кадрова позиция Путин е подхождал по същия метод с всички водещи военни.
Що се отнася до олигарсите и по този начин наречените предприемачи, на тях им пречупиха гръбнака още през 2003 година, когато Ходорковски беше вкаран в пандиза. И от този момент става напълно ясно, че техните компании, пари, активи, каквото желаете - те не ги имат, те ги ръководят по заповедите, волята на Кремъл. Вярно, те си купуват яхти, дворци, само че все едно, те са шефове. Всичко може да им бъде взето, тях да ги затворят и всичко да свърши. Те няма да създадат нищо, нито ще опонират на Путин.
Аз мисля, че олигарсите, както и военните ще чакат, те ще чакат някакви промени в публичното мнение. И в случай че стартират митинги, или стане явно, че войната повече не се употребява с поддръжката на руснаците...

- Как мислите, по какъв начин ще приключи тази война? Какви вероятни сюжети виждате?

- Струва ми се, че доста ще научим от това, по какъв начин Путин ще организира интервенцията против Киев. Вижте, завладяването на Киев би имало смисъл единствено в сюжета на блицкрига: завземате столицата, изгонвате или убивате държавното управление, слагате свое държавно управление и окупирате страната. Но, първо, стана ясно, че току по този начин да се влезе в Киев е безусловно нереално – от всички прозорци ще летят коктейли „ Молотов “, ще се стреля от всички прозорци по съветските бойци. Помните ли клането в Грозни, опасявам се, че то ще бледнее пред това, което ще стане в Киев.
И отново се връщаме на въпроса: счита ли Путин, че свръх задачата е окупирането на Киев и Украйна? Дава ли си сметка, че това е фикция? Какво ще прави, даже да успее да превземе Киев с цената на най-малко десетки хиляди съветски бойци и, може би, половин милион цивилни поданици на Киев? Какво ще направи? Ще постави марионетно държавно управление? Ами те ще би трябвало да живеят в бункери. Аз не знам кой ще се съгласи въобще, може от Донецк да си докарат, само че сега, в който те излязат на улицата ще бъдат премахнати.
И вторият миг: Защо да превземаш столицата, в случай че не се готвиш да окупираш страната?
Ако след всичко, което се случи до момента Путин счита, че може да окупира втората по територия европейска страна с 44 милиона население, които го ненавиждат, него и съветските окупатори, то тогава фактически би трябвало да си приказваме за избрани ментални промени.
И ето ви два изцяло противоположни сюжета. Първият, той стопира пред Киев и стартират повече или по-малко съществени договаряния или той ще се опита да превземе Киев – от това ще разберем по какъв начин ще приключи всичко.

- А какви са сюжетите за Русия? Всички споделят, че в околните десетилетия не я чака нищо положително.

- Русия не прости военните провали. Никога. И като предписание, огромните военни провали са водили до промяна на режима в Русия.
Затова, даже Путин да е късметлия и да не изгуби властта си, той сигурно ще би трябвало да преживее доста съществени вътрешнополитически разтърсвания.
Съвършено ясно е, че той не може „ да се върне “ в Русия след безусловно цялостно, унизително проваляне.
Аз доста се опасявам от това, тъй като е ясно, че следователно той ще се реши на ескалация. И тогава можем да си приказваме за всякакви апокалиптични моменти, в това число и тактическо нуклеарно оръжие.
Но в случай че той може да показа, даже и официално, някакви неща за свое достижение, да вземем за пример „ неутралитет “ на Украйна, договаряния, ще може да каже: „ Готово, реализирах всичко, което желаех! “
Ако Путин не тръгне в тази посока, в случай че тръгне „ ва банк “ и вдигне още залозите, то той рискува доста съществено, изключително, когато стартират да идват ковчезите от Украйна.

- Колко висока е вероятността от опасността за потреблението на нуклеарното оръжие?

- Ако той опита да превземе Киев и не успее или заседне там с големи жертви, то той няма да се върне в Русия потиснат. И това ще бъде доста рисково. Както и, съгласно мен, не трябва да се позволява Западът да пусне самолети на НАТО, които за няколко дни ще пометат съветските войски. Това не трябва да се позволява, тъй като ще докара точно до цялостното и унизително проваляне, за което приказваме и, тогава той би могъл да приложи тактическо нуклеарно оръжие.
Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР