Начинът, по който някои хора естествено слушат“ с очите си

...
Начинът, по който някои хора естествено слушат“ с очите си
Коментари Харесай

Промяната в погледа може да е първият признак за загуба на слуха

Начинът, по който някои хора естествено „ слушат “ с очите си може да разкрие ранни признаци на загуба на слуха, съгласно ново проучване.

Обикновено, когато здравен доктор тества пациент за проблеми със слуха, той тества ушите му. Силата на звука, при която пациентите първо възприемат чист звук, се назовава техен предел на чуване и в случай че тази граница е прекомерно висока, това може да значи, пациентът се потребност от слухови уред. Проблемът с този тест обаче е, че той улавя загубата на слуха на човек единствено към десетилетие след появяването на първите признаци.

Изследователи от университета в Торонто и изследователския институт Rotman в Канада са намерили по-добър метод за тестване на слуха. 

Експертите следили очите на редица хора, до момента в който те слушали реч на психолога Ерик Куи и когнитивният невролог Бьорн Херман. Учените са разпознали симптом на затруднения в слуха.

Колкото повече човек се мъчи да чуе, толкоз по-фиксиран е погледът му.

Предишни изследвания демонстрират, че очите не се движат толкоз доста, когато хората мислят интензивно. Например, когато някой тества паметта си, придвижванията на очите му понижават, съвсем като че ли се взират в място в пространството. Проучване открива, че това се отнася и за очите на слушатели, които поставят спомагателни старания, с цел да чуят.

Проучването включва три опита, при които млади възрастни, които считат слуха си за здрав, слушат звуци с умерена мощ на звука, до момента в който брадичките им са опрени на перваз пред екран на компютър.

Техните зеници и придвижвания на очите са записани по време на опитите.

Първият опит възпроизвежда звуци на тирада на 26 участници, осеяни с безсмислено бръщолевене. След всеки рунд на участниците е даван бърз тест за слушане с схващане, пише Science Alert.

По време на записа на човешка тирада дисплеят пред участниците бил или празен, или показвал закрепен квадрат.

A Hidden Change in Your Eyes Could Be The First Sign of Hearing Loss
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
Изследователите виждат, че придвижванията на очите намалявали, когато участниците се напрягали да чуят. Намаляването на придвижванията на очите се свързва с по-добро схващане на речта, показват специалисти. 

Във втория опит 22-ма участници са слушали кратки фрази, до момента в който гледали как точка се движи на инцидентен принцип в екрана пред тях. Отново е бил извършен тест за слушане с схващане. Резултатите посочили, че придвижванията на очите понижават, когато речта се чува по-трудно и усилието за слушане е по-голямо.

Последният опит бил извършен измежду 23-ма участници, всеки от които слушал две 11 минутни истории.

Една от историите била разбъркана, тъй че сцените в нея не били разказани хронологично. Втората история била разказана в последователен ред, само че била насечена от прекъсващи звук на човешко бръщолевене. Този пресеклив тон варирал по мощ, с цел да направи слушането на историята по-лесно или по-трудно. Екранът пред участниците показвал шестнадесет точки, които се движели на инцидентен принцип по време на историите. След това последва тест за схващане.

" По време на разбърканата история очите на слушателите се движеха повече, в сравнение с когато слушаха първата история. Но защото непокътнатата история беше пусната в синхрон с човешка тирада – нещо като опит да чуете диалог в многолюден ресторант – участниците трябваше да положат спомагателни старания, с цел да чуят какво се споделя ", изяснява един от специалистите. 

" При по-лесния сюжет, където фоновият звук беше по-тих, очите на участниците се движеха повече. Но когато шумът надви, те останаха закрепени ", разясняват още учените. 

Експертите установяват, че придвижванията на очите съдържат улики за това какъв брой мощно човек се пробва да слуша.

Усилието в слушането не постоянно се дължи на загуба на слуха, несъмнено, само че може да е един от първите признаци, че човек не чува добре, показват те. 

„ Планираме да проучим дали придвижванията на очите демонстрират понижено изпитание за слушане, когато хората се лекуват със слухови апарати, тъй като това може да помогне да се реши до каква степен човек има изгода от предписанието за слухов апарат “, казва Херман
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР