Начинът, по който финансовият сектор може да участва в Европейската

...
Начинът, по който финансовият сектор може да участва в Европейската
Коментари Харесай

Банките увеличават зелените транзакции в кредитните портфейли

Начинът, по който финансовият бранш може да взе участие в Европейската зелена договорка, е посредством преориентиране на вложенията към по-устойчиви технологии и бизнес, финансиране на напредък по резистентен метод в дълготраен проект и допринасяне за основаване на нисковъглеродна и кръгова стопанска система, разгласи основният изпълнителен шеф и ръководител на управителния съвет на УниКредит Булбанк Теодора Петкова по време на днешния конгрес на The Economist Conferences.

Теодора Петкова заяви, че банката уголемява от ден на ден каузи на зелените транзакции в кредитния й портфейл. По думите й към края на 2019 година УниКредит Булбанк има повече от 30% дял във финансирането на възобновими енергийни източници и 20% пазарен дял в конфигурираните мощности.

„ Приветстваме европейската зелена договорка. Като се има поради, че мащабът на нужните вложения надвишава опциите на обществения бранш, финансовият бранш може да играе основна роля за постигането на амбициозните цели”, съобщи Петкова

Ръководителката на УниКредит Булбанк съобщи подготвеност да води диалози с клиентите на банката за преход към устойчиви бизнес модели, предлагайки необятна гама артикули и услуги, свързани с околната среда, обществената политика и ръководството.

Тя показа, че по наблюдения на УниКредит на интернационално и локално равнище апетитът и пазарните благоприятни условия за ESG (околна среда (environment), обществена политика (social) и ръководство (governance) нарастват. „ Двигател за това стават от ден на ден и новите регулации в сферата, както и изменящото се държание на вложителите. УниКредит към този момент включва ESG фактори в своето ръководство, оценка на риска и тактика, в сходство с упованията на ЕЦБ, които бяха финализирани в края на 2020 година “, сподели още Теодора Петкова.

Според нея ESG към този момент е част от регулаторната рамка. „ Разбираме възприятието за неотложност от ЕЦБ банките да разпознават климатичните и екологичните опасности и да стартират да ги включват на всеки стадий от банковата активност “, разяснява тя и добави, че УниКредит Булбанк е позиционирана да бъде водач в основаването на етичен и резистентен бизнес на българския пазар и твърдо има вяра, че банките са част от решението.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР