Началото на 2023 г. е възможност за любителите астрономи да

...
Началото на 2023 г. е възможност за любителите астрономи да
Коментари Харесай

Любителите астрономи могат да наблюдават най-ярката комета за годината през януари

Началото на 2023 година е опция за феновете астрономи да следят и да снимат две комети, открити при наблюдения по програмата Zwicky Transient Facility (ZTF) от обсерваторията Паломар, Калифорния. Една от тях е най-ярката предстояща комета за годината, сподели за Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки , физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките и катедра " Астрономия " при СУ " Св. Климент Охридски ".

Кометата C/2020 V2 (ZTF) в първите нощи на януари ще бъде в околополярната област на небето - очевидно близо до звездата гама-Цефей. Тогава тя ще бъде с бляскавост от към 9.8-а забележима звездна големина, което я прави подобаваща по-скоро единствено за фотографски наблюдения, сподели Маркишки. Той е създател на обичайното гратис издание на катедра " Астрономия " на Физическия факултет на СУ " Гид на фена астроном ".

Справочникът, който е наличен онлайн на уеб страницата на катедрата, съдържа информация за идните през годината по-забележителни астрономически феномени и препоръки за тяхното наблюдаване от България към феновете астрономи. 

В началото на втората седмица на януари кометата ще навлезе в съзвездието Касиопея , добави Маркишки. C/2020 V2 ще премине през перихелия си на 8 май 2023 година, на разстояние 333.3 млн. км от Слънцето. Най-близо до Земята тя ще бъде на 17 септември 2023 година, на разстояние 277.35 млн. км от нашата планета. Тогава се чака нейната бляскавост да бъде към 9.7 забележима звездна големина, т.е. ще си остане налична за фотографски любителски наблюдения. Тази комета е открита на 2 ноември 2020 година при наблюдения по упоменатата стратегия ZTF. 

От към средата на януари до към средата на февруари с бинокъл или с дребен телескоп ще може да се наблюдава небесният път на кометата C/2022 E3 (ZTF) . Към момента тя е най-ярката предстояща комета за 2023 година - с оптималната бляскавост към 5-а забележима звездна големина. С тази бляскавост се чака тя да бъде забележима над северния небосвод в един по-тесен период време - в последните няколко нощи на януари и през първата седмица на февруари. Фотографски кометата е към този момент налична, поради, че с телескоп или с телеобектив могат да се фотографират слаби обекти, незабележими при образни наблюдения. В края на януари и през февруари C/2022 E3 ще се движи през съзвездията Малка мечка, Жираф и Колар. 

Тази комета ще премине през перихелия си на 12 януари 2023 година, на разстояние 166.39 млн. км от Слънцето. Кометата е открита на 2 март 2022 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР