Начало на археологичското лято на Перперикон. То ще продължи до

...
Начало на археологичското лято на Перперикон. То ще продължи до
Коментари Харесай

Цяло лято археолози ще копаят на Перперикон около епископската базилика

Начало на археологичското лято на Перперикон. То ще продължи до 9-ти септември, а археолозите се надяват да добавят откритията в скалния град с нови, съобщи Народоосвободителна въстаническа армия.

Аеологическото лято на Перперикон към този момент върви с цялостна пара. Това е епископската базилика, която беше открита предходната година и дава забавни данни за живота в Родопите. Тази година археолозите ще вършат разкопки към нея, с цел да разкрият всички пластове. Те се надяват да открият голям манастирски комплекс, който ще покаже още забавни обстоятелства за живота тук през 5-6 век, когато е съществувала тази базилика в самото си начало. Отделно от това инфраструктурата на Перперикон се развива от ден на ден, а с това и броят на туристите пораства.

Десетки хиляди туристи посещават Перперикон всяка година. Доказателство за многото културни пластове тук е и епископската базилика, открита предишното лято, единствено на метри от античното светилище. Сега работата продължава. Туристите са впечатлени и се надяват повече чужденци да идват тук. А старания се поставят. През последните години единствено по европроекти са вложени над 5 милиона лв. за възстановяване на достъпа и опазване на находките.

Сред най-новите усъвършенствания тук е средновековната кула, която към този момент е налична с дървени площадки, от които туристите да следят от високо забележителностите в региона.



Голяма част от средствата в действителност се влагат в инфрастуктура и възстановяване на външния тип на светилището. Още този уикенд ще бъде включено и цялостното художествено осветяване на Перперикон.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР