Начало Как да се включа Вдъхновените Кралицата на Банкок -

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Кралицата на Банкок -
Коментари Харесай

Кралицата на Банкок - от улицата до върха на света

Начало Как да се включа Вдъхновените Кралицата на Банкок - от улицата до върха на света Джей Фай и усета на живота, в който има всичко  Сабина Иванова 1 май 2019, 13:29
рез 1945 година в фамилията на китайски имигранти в Банкок се ражда момиченце, което получава името Джей Фай. Никой не подозира, че то има един невероятен гений, който може да я трансформира в звезда.

Още от дребна, Джей се научава, че животът е нечовечен. С привързан към опиума татко, тя, дружно с останалите членове на фамилията й работят, с цел да има какво да сложат на масата. Привикнала на тежък труд още от дете, Джей надали е подозирала, че един ден ще получи отличие, за което някои се борят цялостен живот, образоват се в разнообразни школи и при разнообразни майстори. И не съумяват да го заслужат.

А Джей ще се учи на едно само място – улицата от един единствен преподавател – живота. И ще надмине всички, тъй като ще бъде наречена „ кралица “.

"Леля Джей " – кралицата на уличната храна

Облечена в бяла униформа на шеф-готвач, една дребна жена, трансферираха 70-те години се качва на сцената на първокласен хотел в Банкок, Тайланд, с цел да получи своята звезда „ Мишлен “.

One star for street food Jay Fai in the #michelinguideBKK2018 @michelin pic.twitter.com/rKMCKhrtjF
— ClaireDorlandClauzel (@Claire_Dorland) December 6, 2017
Тя не е притежател на верига заведения за хранене. Напротив, има няколко пластмасови маси и железни столове на един тротоар в Банкок. Готви на два тигана уок със скиорски очила, които да защищават очите й от горещата лой, която пръска на всички места към нея. Защо обаче тази жена, която готви безусловно на улицата е на тази сцена?

Защото готви вкусно. Толкова вкусно, че се е трансформирала в жива легенда.

Няма по какъв начин човек да види нито една реклама на ресторанта й, тя не е продала лицето си на нито един бранд. Но всичко, което се сервира в дребното й ресторантче безусловно обикаля света. Човек, който един път е ял там в никакъв случай не го не помни.



Малкото момиченце, което търси по какъв начин да изкара прехраната си Джей Фай в този момент е на върха на кулинарния свят. Пресата я афишира за кралицата на уличната храна, а с два тигана и готвейки на въглища, тя прави гражданска война в тайландската кухня, поради която хората от целия свят ще идват при нея.

Пожарът, който изгаря предишното, с цел да освети пътя напред

Бащата в фамилията на Джей е привързан към опиума и от време на време изчезва с дни. Тя, дружно с майка й и сестра й са принудени да се оправят с живота без неговата помощ.

Джей става шивачка – даже има лична шевна машина, до момента в който един ден пожар не изпепелява цеха, в който тя работи.

Младата жена остава без всякакво съоръжение и по този начин взема решение да се причисли към „ бизнеса “ на майка си и сестра й. Майката продава нудъли, а сестра й ги подготвя.

Джей стартира да прави азиатския вид на пастата, само че сестра й не просто не е удовлетворена – споделя й, че няма гений.

В началото е неуспехът

Джей обаче не приема „ Не “ за отговор. Взима един уок тиган и стартира да се упражнява всяка вечер. Практикува приготвянето на нудъли и пробва всичко, което подготвя.

Една вечер обаче, не помни мазнината в тигана си и тя изкипява. Джей бърза да постави нудълите, с цел да не загуби суровината и ги запържва извънредно бързо. След като ги пробва, тя се изненадва – това е най-вкусната порция, която е правила. Така схваща, две неща: че не се нуждае от толкоз олио за порциите. И че е готвенето е нейната орис.

Вижте тази обява в Instagram.
Beautiful photo by @alleyttle
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР