Начало Как да се включа Вдъхновените Индианци от Титикака превземат

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Индианци от Титикака превземат
Коментари Харесай

Индианци от Титикака превземат Черно море

Начало Как да се включа Вдъхновените Индианци от Титикака завладяват Черно море Теодор Роков споделя за морска експедиция, която се приготвя в България  Сабина Иванова 10 юли 2019, 06:08  Индианци от Титикака завладяват Черно море Източник: Теодор Роков, персонален списък
"Излизането от зоната на комфорт е нещо не доста прелестно, само че пък доста потребно. Един тип „ рестартиране “. Когато човек затъне в рутината на всекидневието стартира да му се размива същинското Аз или пък придобива привички, някои от които не са доста потребни. "

Теодор Роков - Тео е приключил археология в Софийския университет през 2000 година. В момента е организатор в отдел "Археология " към Регионален исторически музей - Варна. Пред Vesti.bg и Вдъхновените той споделя за една изключителна експедиция - АБОРА 4, която ще изследва античните плавателни пътища по Черно море.

Тео се дипломира с магистърска теза, която преглежда религията на древногръцките заселници по Западното черноморско крайбрежие.

С течение на времето обаче той открива, че доста повече се вълнува от това по какъв начин са се придвижили тези заселници от крайбрежията на антична Елада до Тракия , какви са били техните механически благоприятни условия, какви кораби са употребили.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ПРИКЛЮЧЕНСКИЯ КОРАБ АБОРА 4
АБОРА 4 - фотоси на приключенския транспортен съд  <br> Корабът АБОРА 4 и екипажът му. <br>  <br> Корабът АБОРА 4 и екипажът му. <br>  <br> Корабът АБОРА 4 и екипажът му. <br>  <br> Корабът АБОРА 4 и екипажът му. <br>
Така ползата го води до експедицията АБОРА 4. " По целия свят всяка година се строи най-малко по един сходен кораб и се плава с него . Нашите директни съседки Гърция и Турция имат към този момент по 3-4 осъществени сходни плана . Русия, Украйна даже и Армения, която няма изход на море, също имат създадени сходни планове и осъществени плавания ", коментира Тео.
 Теодор Роков
Той споделя още, че научава за експедицията от интернет и се свързва с ръководителя на плана, доктор Доминик Гьорлитц. Ученият е същински сюрпризиран, откакто с него се свързва човек от България, само че въпреки всичко го кани. Така Тео се включва в подготвителен лагер, където на смален модел на бъдещия транспортен съд, българинът минава образование, което продължава 10 дни.

В момента корабът е в развой на разработване. " Корабът е направен от тръстика и дърво, без никакви железни градивни детайли “, споделя Тео за спецификите на плана. "Всички връзки в него са от въже. Изборът на тази странна на пръв взор структура е изработен на основата на разнообразни археологически сведения и исторически данни. Някои антични създатели загатват за боен поход на египетския фараон Сезострис около крайбрежията на антична Тракия и Скития (дн. България, Румъния, Украйна и Русия) до подножието на Кавказ, където оживелите сложили основите на царство Колхида (дн. Грузия). В тази ранна ера египтяните са употребявали тръстикови кораби. Другият мотив в интерес на тази структура са разнообразни сведения - скални изображения от региона на Кавказ и обособени свидетелства на антични създатели, че по крайбрежията на Тракия също са били употребявани плавателни съдове от тръстика. "
 Потомствен занаятчия на лодки от Боливия.
Част от хората, които вземат участие в построяването на плавателния съд идват чак от Перу. Те са татко и наследник, потомствени майстори-корабостроители(баща и син) от индианското племе аймара, обитаващо крайбрежията на езерото Титикака в Боливия.

"Какво общо има Боливия с античен Египет? Обяснението е доста прозаично - през днешния ден единствено тази племенна общественост има уменията по какъв начин се строи транспортен съд от тръстика " коментира Тео и добавя: "Самият Тур Хейердал е употребил уменията на дядото на единия от двамата индианци, които сега са в България с цел да бъде издигнат именитият транспортен съд РА 2. Основната загадка в този вид структура е типът на тръстиката.
 Корабът АБОРА 4
Днес на доста места в Европа и в България има тръстика. Тя обаче се разграничава от Средиземноморската(по крайбрежията на Нил в Египет) и Южноамериканската (от езерото Титикака). Тялото на нашата е куха тръбичка, а на другите два типа е поресто като гъба. Работата и техниката са пределно елементарни - задачата е обособените снопове тръстика да бъдат пристегнати оптимално мощно един към различен. Именно в тази елементарна технология се крие нейната сигурност - няма какво да се скапе или повреди. Полученият корпус е съвсем едносъставен за разлика от тези на актуалните плавателни съдове, които са като черупка и при пробив, не се получава дупка. "

Целите на експедицията, които показва Тео са три - възпоменателна, историко-археологическа и обществена.

"Тази година се навършват 50 години от плаването на великия норвежки откривател Тур Хейердал с тръстиковия транспортен съд РА 2 през 1969 година и експедиция АБОРА 4 е отдадена в негова памет. ", споделя археологът.

"Другата съществена цел е с този транспортен съд да се премине по античните морски пътища, по които са се осъществявали комерсиалните контакти и обмена на познания сред цивилизациите от Средиземноморието и Черноморския басейн. За такива контакти свидетелстват както писмените сведения на доста от античните създатели, по този начин и разнообразни археологически находки. Успешния свършек на плаването ще покаже, че и в дълбока античност морето е свързвало, а не разделяло хората, а самите те не са отстъпвали по нищо в умеенето на актуалния човек да плава по вода.

И още веднъж, във връзка със свързването на хората идва и третата цел на опита. " Основният надпис, под който ще бъде извършена експедицията е „ корабоплаване за мир “. Всички сме очевидци на едно нараснало напрежение в региона на Черно море.Тази експедиция, която всички се надяваме да провокира голям медиен интерес ще бъде най-хубавата естрада за пропагандиране на мир в този регион. "

Още повече, екипажът на АБОРА 4 е формиран от 12 души от разнообразни националности. Те са от Германия, Холандия, Боливия, България, Съединени американски щати, Русия, Турция и Гърция.

"Хората от екипажа са с разнообразни специалности, има компютърен експерт, инженер, пожарникар, служител на реда, физик, музикант… Общото сред всички тях е преди всичко желанието за премеждие и общата идея ", разкрива още детайлности Тео.

Според археолога едно от най-големите провокации ще бъде психическото приспособяване сред толкоз разнообразни хора по време на пътуването. "Лично мен не ме плашат възможни стихии или физическото натоварване. Това обаче е част е опита, или казано по различен начин-цената на фантазията " разсъждава Тео.

"Излизането от зоната на комфорт е нещо не доста прелестно, само че пък доста потребно. Един тип „ рестартиране “. Когато човек затъне в рутината на всекидневието стартира да му се размива същинското Аз или пък придобива привички, някои от които не са доста потребни ", добавя още той и също по този начин споделя по какъв начин екзотичната група е призната на българска земя.

Строежът се случва на територията на град Белосвав. "Администрация, бизнес и поданици на града също оказват помощ в градежа на кораба ". Случва се "аргонавтите " да получават домашна баница и череши.

Отминалите времена разпалват въображението на Тео. " Възможността даже за момент до изживея нещо, за което единствено съм чел е това, което ме въодушевява в цялата тази история ", добавя той.

А какво следва да се случи с тръстиковия транспортен съд и каква ще е ориста на пътешествениците му - следва да разберем идващия месец.

Снимките към този текст са предоставени с експлицитното разрешение на техния създател - Теодор Роков-Тео.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР