Начало Как да се включа Вдъхновените Фрида, Фрида, Фрида! На

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Фрида, Фрида, Фрида! На
Коментари Харесай

Фрида, Фрида, Фрида!

Начало Как да се включа Вдъхновените Фрида, Фрида, Фрида! На днешната дата преди 112 години е родена една от най-значимите дами в историята на изкуството  Сабина Иванова 6 юли 2019, 12:36 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Фрида, Фрида, Фрида!
Фрида, Фрида, Фрида!
 Да обичаш напук: Каризма и Коул
Да обичаш напук: Каризма и Коул
 Днес в Пловдив ще се разсънят колоси
Днес в Пловдив ще се разсънят колоси
 От класната стая до ресторант без боклуци: Блажка
От класната стая до ресторант без боклуци: Блажка
 Карина и Джо, които възпламениха леда с едно самопризнание
Карина и Джо, които възпламениха леда с едно самопризнание
 Диамантеното момиче се сбогува със спорта
Диамантеното момиче се сбогува със спорта
 От мизерията в Латинска Америка до върховете в „ Билборд ”
От мизерията в Латинска Америка до върховете в „ Билборд ”

" Изгубената " ария на Фреди Меркюри

КАТАСТРОФА №1

17 септември, 1925 година

Сив и тъмен дъждовен следобяд в Мексико Сити. Фрида и Алехандро, влюбени и едвам 18-годишни се качват в рейса, с цел да се приберат от учебно заведение.

Внезапно Фрида се сеща, че чадъра й го няма. Тя и приятелят й слизат и се връщат да го търсят, само че за жалост - не го намират. След малко хващат идващия рейс, даже си намират места. Няколко минути по-късно в рейса се врязва трамвай.

Тялото на Фрида е раздробено.

Десният й крайник е строшен на единадесет места. Две от ребрата й са счупени. Ключицата й също. Бедрената й кост е раздробена. Парче железна рампа поврежда половите й органи.

С такива контузии всеки различен би починал. Но Фрида не е всеки. Смъртта към момента не я желае.

В ГАРДЕРОБА НА ФРИДА КАЛО - ФОТОГАЛЕРИЯ

Защото задачата й… едвам в този момент стартира.



Магдалена Кармен Фрида Кало и Калдерон е родена на 6 юли 1907 година в Мексико. Баща й е фотограф от немски генезис, а майка й е испанка, родена в Америка.

Още с раждането си Фрида е целуната от ориста. А тя нормално е жестока с избраниците си.

Мексиканската гражданска война заварва фамилията на Фрида, когато тя е едвам на 6 години. Малката Фрида прекарва полиомиелит, в резултат на което единият й крайник е по-къс от другия.

ВИЖТЕ ГАРДЕРОБА НА ФРИДА КАЛО - ИЗЛОЖБА

Още в самото начало на живота си тя е по-различна от другите деца. Останалите деца й се подиграват, което я прави по-затворена в себе си.

Фрида потегля по-късно на учебно заведение, дружно с дребната си сестра Кристина – един от най-близките й хора от фамилията.

По-късно Фрида е призната в елитното учебно заведение Препараториа. Идеята на фамилията е момичето да стане доктор. В образователното заведение едвам 35 от 2000 възпитаници са девойки. Там тя ще срещне бъдещия интелектуален хайлайф на Мексико.

Катастрофата, която обаче раздробява тялото на Фрида трансформира всички проекти.

Така, вместо да следва медицина, Фрида се оказва прикована на легло, носеща специфични корсети, които да оказват помощ за възобновяване на гръбнака и ребрата.

Баща й намества огледало над леглото, тъй че тя да може да се гледа и да рисува. Фрида стартира да прави медицински илюстрации, само че скоро излиза наяве, че рисуването на момичето от огледалото е нещо доста повече.



КАТАСТРОФА №2

„ Има две огромни произшествия в живота ми. Едната беше трамваят, другата е Диего. Диего е надалеч по-лошата “.



Първата среща на Диего и Фрида е през 1922 година.

В този миг Диего Ривера е едно от водещите имена в арт средите в Мексико, той е прочут освен с творбите и убежденията си, само че и с изневерите и любовните си афери.

Той е нает да нарисува стените на Препараториа – учебното заведение на Фрида. В спомените си той разказва, по какъв начин чува глас зад тила си. Едно малко момиче го пита „ Ще ви преча ли, в случай че виждам по какъв начин рисувате “. „ Ни минимум “, дал отговор той.

6 години по-късно, през 1928 година, ориста ще ги срещне още веднъж. Тогава Фрида се осмелява да покаже картините си на всепризнатия художник. „ Не съм пристигнала тук за похвали “, споделя му тя. „ Не съм нито фен на изкуството, нито дилетант. Аз съм момиче, което би трябвало да изкарва пари, с цел да живее “.

Диего й дава отговор: „ По мое мнение, колкото и да ти е мъчно, не би трябвало да спираш да рисуваш. “



Така стартира една от най-бурните любовни истории освен в Мексико, само че и в историята.

Фрида и Диего се женят през 1929 година, като фамилията на художничката е твърдо срещу.

Диего има извънбрачни деца, любовници, плюс това е с 21 години по-възрастен от Фрида. Наричат съюза им „ брак сред слон и гълъб “.

Две години след началото на брака им, Фрида и Диего отпътуват за Съединени американски щати. Двойката е в Сан Франциско, където пресата безусловно боготвори двамата мексиканци. Въпреки топлото посрещане, интервалът е сложен за Фрида. Тя има поредна несполучлива бременност – художничката прави импровизиран аборт, до момента в който е в Детройт, а малко по-късно майка й умира след интервенция, направена в Мексико.

След преживения потрес от загубите, Фрида и Диего се местят в Ню Йорк, където Диего е нает да направи стенописите на Рокфелер център. Там обаче избухва скандал, откакто мексиканецът – и уверен болшевик, Диего, изобразява Ленин.

Диего и Фрида би трябвало да изоставен страната и се завръщат назад в Мексико.

Следват още два спонтанни аборта и усложняване на здравето на Фрида

През 1935 година идва един от най-големите разриви сред Диего и Фрида – Ривера стартира връзка с Кристина, по-малката сестра на брачната половинка му.

Фрида напуща Диего и също стартира извънбрачна спекулация, само че година по-късно двамата още веднъж се събират. Домът им, Синята къща, става политическо леговище за Леон Троцки и брачната половинка му Наталия.



През 1939 година Диего и Фрида се развеждат. Фрида подхваща пътешестване до Франция, където интелектуалният хайлайф е удивен от мексиканката – само че не и тя от него.

Фрида се завръща в Мексико, само че скоро по-късно отпътува още веднъж за Сан Франциско, където се подлага на лекуване на гръбнака.

Тя е принудена да носи стоманени корсети, които стягат цялото й тяло, което страда от хронични болки и инфекции.

Междувременно умира татко й, което потапя Фрида в дълбока горест.

Въпреки нещастията в персонален проект, картините на Фрида натрупат голяма известност. Тя буди все по-голям интерес в арт средите в Съединени американски щати, като нейни картини намират място в редица известни галерии в Ню Йорк и Бостън.

По време на едно от пътуванията й до Съединени американски щати Фрида и Диего още веднъж се сближават и се женят наново. Неуспешните интервенции за възстановяване на здравето й водят до един от най-хубавите й автопортрети - „ Счупена колона “, „ Без вяра “, „ Дърво на вярата, стани бързо “ и „ Раненият елен “.



В началото на 50-те години здравословното положение на Фрида фрапантно се утежнява.

След десетилетия хронични болки, които тя притъпява с опиати, болкоуспокояващи и алкохол, в характера й настъпват редица промени.

Тя се придвижва с инвалиден стол, а имунната й система се утежнява.

Въпреки че към този момент е добре позната, че получава своите поръчки за портрети и има своите клиенти, Фрида към момента няма независима галерия.

Усещайки, че краят наближава, фотографът Лола Алварес Браво провежда първата й независима галерия, която е открита през април 1953 година в Мексико Сити.

Здравословното й положение не разрешава да стигне сама до изложбата – по тази причина тя участва там на носилка.

13.07.1953г .

„ Дано в никакъв случай не се върна



Около 6 сутринта на 13 юли здравната сестра, която се грижи за Фрида Кало я намира мъртва.

Официалната версия за гибелта на художничката е белодробна емболия. Неофициалната: има догатки, че Кало се е самоубила. Фактите, които водят към тези подозрения са, че дава подаръка за годишнината от сватбата на Диего месец по-рано, а тя взима 11 хапчета обезболяващи.

В дневника на Кало, Диего намира записка: „ Смятам, че изходът ще е занимателен. Дано в никакъв случай не се върна “.

Истината за Фрида не може да бъде търсена в живота или гибелта й, а в картините, които оставя след себе си.

Като да вземем за пример „ Двете Фриди “. Където всеки може да открия коя е неговата.


В дрешника на Фрида Кало  Лични движимости на Фрида Кало.  Червилото на Фрида Кало и фотография на Диего Ривера,  Лични движимости на Фрида Кало.  Специалните обувки на Фрида Кало.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР