Начало Как да се включа Вдъхновените Българката, разкрила пред света

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Българката, разкрила пред света
Коментари Харесай

Българката, разкрила пред света историята на София

Начало Как да се включа Вдъхновените Българката, разкрила пред света историята на София Магдалина Станчева е дамата, с помощта на която предишното на столицата е живо  Сабина Иванова 29 юли 2019, 06:18  Българката, разкрила пред света историята на София Източник: Веселина Василева, Нов български университет
"...археологията стана моя специалност, а софийските старини - моя орис. "

Една забележителна жена е пазителката на паметта на София.

Магдалина Станчева посвещава живота си на "софийските старини ", като подарява на всички нас знание за предишното и колкото и парадоксално да звучи - дава бъдеще за историята на София.

Тя съумява да получи званието "археолог на София " поради нейната активност, като интензивно взе участие в археологическите разкопки на редица археологически монументи в столицата и покрайнините.

Магдалина Станчева е родена на 7 септември, 1924 година в София. През 1948 година приключва Софийския университет "Свети Климент Охридски ".
 Магдалина Станчева
Кариерата й стартира по нейни думи - подбудена от нелеката материална обстановка, в която Магдалина и фамилията й се намират. Понякога обаче ориста тласка хората точно към пътя, съдбоносен за тях. Срещата на Магдалина с археологията ще се окаже съдбовна обич за цялостен живот.

"Не съм мечтала да стана археолог. Обстоятелства ме хвърлиха в тази активност. По- в миналото се майтапя, че станах археолог заради беднотия, само че тази смешка е доста покрай истината. И след това археологията стана моя специалност, а софийските старини - моя орис ", споделя археоложката.

Нейните първи мемоари от разкопки са от центъра на София, който ще се трансформира и в център на професионалното й развиване.

"Първите разкопки в София, на които трябваше да работя още като надничар в Археологическия музей, бяха на изкопите за градежа на Партийния дом -тогава, несъмнено, с основно “П”. Там се стартира моята авантюра на археолог на строителни обекти, а приключи на противоположния завършек на ларгото, където щеше да бъде и се построи една от централните станции на метрото. Като години това са цели тридесет и три - времето от 1948 до 1980 година "
 Работният терен на Магдалина Станчева
В голям брой книги, проучвания, изявления в периодическия щемпел, преписка, дневници от разкопки тя засвидетелства своята грижа освен към откриването, само че и към проучването и популяризирането на археологическите монументи като част от културно-историческото завещание.

Нейната грижа за славното минало на София обаче не свършва с откриването на даден артефакт, за нея значими са музеите и музейните експозиции, нееднократно тя извършва ролята на основен специалист в подреждането на разнообразни музеи, измежду които главно значение имат Археологическият музей, Музеят за История на София и най-много Националният исторически музей, за чието пренасяне в Боянската резиденция тя има ролята на основен съветник.

През 70-те години Магдалина Станчева е пратеник на Българския народен комитет на ИКОМ в Париж. Членува в Комитета за международно културно завещание и шест години е негов вицепрезидент.

Поддържа професионални контакти със световноизвестни учени и музейни експерти.

Като пратеник на България към Комитета за международно завещание внася за разискване български монументи за включването им в листата за протекция на UNESCO.
 Магдалина Станчева
През 1990 година Магдалина Станчева стартира преподавателска активност в Нов български университет.

Магдалина Станчева си отива 6 октомври 2014 година, само че историята на София, която е открита пред очите ни вечно резервира любовта й към археологията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР