Начало Как да се включа Вдъхновените Българка спечели престижна награда

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Българка спечели престижна награда
Коментари Харесай

Българка спечели престижна награда за кино в САЩ

Начало Как да се включа Вдъхновените Българка завоюва влиятелна премия за кино в Съединени американски щати Петя Ангелова победи конкуренцията с " Вино от глухарчета "  Сабина Иванова 1 юли 2019, 09:11  Българка завоюва влиятелна премия за кино в Съединени американски щати Източник: Петя Ангелова, персонален списък
„ Космонавт без сливици не може “. Така стартира разказът на Петя Ангелова.

Тя мечтае да лети в космоса. Но ориста обича да ни припомня, че това, което желаеме не всеки път е най-хубавото за нас . Така неведомите пътища ще я отведат до една премия, която тя в никакъв случай не е очаквала.

Нейният филм „ Вино от глухарчета “ завоюва премията North Beach American Film Festival за най-хубав пробен филм . Как се стига до такова самопризнание, за компликациите, вдъхновението и това, което научаваш за себе си, до момента в който преодоляваш компликации, Петя споделя за Vesti.bg и Вдъхновените.
 По време на фотоси
След като се отхвърля от фантазията да стане космонавт, пътят на Петя наподобява съдбоносен. Първо приключва езикова гимназия в родния й Пловдив, а по-късно записва компетентност Международни стопански връзки.

Разликата сред случайност и съдба обаче ще се окаже решаваща за професионалния й път. Една среща ще води Петя в малкия екран. „ И по този начин до в този момент...С няколко кино лентата, над 600 излъчвания като режисьор и водещ. “ Така се стига до последния й филм „ Вино от глухарчета “, който не остава неусетен.

Петя обаче признава, че компликациите по пътя не са били по никакъв начин малко.

„ Първо, по никакъв начин не беше елементарно да се откри финансиране на плана “, споделя Петя. „ Да правиш филм с малко средства и съвсем самичък не е лесно… “ Колкото и необикновено да звучи, Петя пътува сама из Щатите, с цел да снима и, несъмнено, разчита на помощ от най-близките. „ Брат ми живее в Съединени американски щати и доста ми оказа помощ морално, финансово и даже беше оператор на част от кино лентата. Лентата е снимана в Съединени американски щати. Пътувах сама, бях с изключение на всичко друго и оператор. “
 По време на фотоси
„ Вино от глухарчета “ на Рей Бредбъри ще се окаже крачка напред за Петя към огромния триумф.

„ Книгата на Рей Бредбъри е извънредно красива и вдъхновяваща “, споделя Петя и добавя: „ Там открих личната си визия за това по какъв начин би трябвало да гледаш на живота, на пътуването през времето, което имаш, на живота като пътешестване. “

Хармония сред това, за което мечтаем и живота, който живеем. Това желае да покаже Петя с нейния филм.

Вино от глухарчета “ е филм, който цели да покаже, че смисълът на пътуването е да хармонизираш въображението си с действителността - вместо да мислиш по какъв начин нещата могат да бъдат, да ги видиш такива, каквито са. Да покаже, че една дестинация в никакъв случай не е място, тя е нов метод да видиш нещата “, споделя още режисьорката.

„ Амбицията на този филм е да покаже какъв брой доста има да се открие, да се фантазира и да се изпита в страната на неограничените благоприятни условия или в която и да е друга страна , да покаже значимостта на нещата които вършим за първи път.

Да документира тези значими и запаметяващи се случки, които по късно се трансформират в митове. Да покаже умеенето да успееш да сграбчиш оня нежен, гальовен момент и да го запечаташ в бутилка “, разрива още за Вдъхновението си Петя. Тя го намира в „ красивото, положителното, божествената парченце във всичко и всеки. Таланта на другия. Самият живот. “

Явно погледа на Петя за живота се оказва въодушевяващ за журито на кинофестивала North Beach American Film Festival.



„ Изпратих кино лентата „ Вино от глухарчета “ и когато ми оповестиха, че е номиниран да се състезава за огромната премия бях извънредно щастлива. Само по себе си това е огромен триумф за българското кино, за България. Това да сграбчи премията за най- добър филм съм си го мечтала, само че не мислех, че ще я присъдят на незнайна за тях българка. И о, знамение! Наградата е моя ! Явно е, че филмът е добър. Най- положителният на фестивала. “

Петя споделя, че това е най-големият връх в кариерата й до този миг.

Премиерата на „ Вино от глухарчета “ за българската аудитория ще се случи на 17 септември от 20:30 на Римския стадион по време на Празниците на Стария град в Пловдив.

Петя благодари на преподавателите си в университета: проф. Людмил Христов, проф. Марияна Евстатива-Биолчева, проф. Светла Христова, проф. Божидар Манов, проф. Иван Георгиев-Гец, който ни напусна през 2015 година.

Докато снима кино лентата Петя открива за себе си, че може да се оправи с доста повече компликации, в сравнение с е очаквала. А ние можем единствено да си напомним по какъв начин да затворим лятото в бутилка, тъй че да открием вдъхновението, даже в дните, които не са толкоз светли.

„ Вземи лятото в ръка, налей си лято в чашата, в мъничка чашка, несъмнено, в най-мъничката детска чашка; смени сезона в своята кръв, като повдигнеш чашата до устните и в тях излееш лято. "

Рей Бредбъри, "Вино от глухарчета "

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР