Началникът наОтделението по ендокринология в МБАЛ Д-р Иван Селимински д-р

...
Началникът наОтделението по ендокринология в МБАЛ Д-р Иван Селимински д-р
Коментари Харесай

Д-р Наталия Канева: Не подценявайте граничните нива на кръвната захар

Началникът наОтделението по ендокринология в МБАЛ „ Д-р Иван Селимински ” доктор Наталия Канева прикани да не се подценяват граничните равнища на кръвната захар.В изявление, тя разясни още обстоятелства за диабета и за растящия брой болни..

Въпрос: Защо непрестанно пораства броят на хората в България, страдащи от диабет, в това число и на деца с диабет?

Д-р Наталия Канева: Двете съществени аргументи за това повишаване е удължената дълготрайност на живот и наднорменото тегло на популацията – с две думи – „ остаряването ” и „ надебеляването ”. Общоприето е да се счита, че захарният диабет вид 2, който е по –често срещаният, е болест на възрастния човек. Масовото разбиране е, че това е болест, която се провокира от стрес и не е наследствена. Тенденцията, обаче в последните години за все по –големия брой младежи, в това число деца със затлъстяване е причина за изява на захарния диабет, от ден на ден и в млада възраст. Забелязва се ” подмладяване ” на Захарния диабет. Изводът, който можем да създадем е, че има ли човек затлъстяване, без значение на каква възраст, той има риск да развие Захарен диабет вид 2.

Въпрос: Кои хора наложително би трябвало да си наблюдават равнищата на кръвната захар?

Д-р Наталия Канева: Всички на възраст над 50 години и наднормено тегло, изключително тези с струпване на мастна тъкан в региона на корема, защото този вид затлъстяване е в основата на инсулиновата устойчивост, която е причина за развиване на Захарния диабет вид 2. Особено деликатни би трябвало да бъдат пациенти, които имат родственици с открит Захарен диабет. Като прецизираме, че младата възраст не изключва риска от развиване на болестта.

Въпрос: При какви стойности на кръвната захар пациентът да се насочи към Ендокринолог?

Д-р Наталия Канева: Моля всички пациенти да не подценяват гранични равнища на кръвната захар на гладно (около 6 ммол/л), с цел да не се пропусне навременното слагане на диагнозата „ предиабет ” или „ диабет ”. При кръвна захар на гладно сред 6 и 7 ммол/л приказваме за предиабет. Това положение не е по –малко рисково от диагнозата „ Диабет ”. Дори леко нарасналата кръвна захар към този момент е сигнал за нараснал сърдечно –съдов риск при съответния пациент. Тоест би трябвало постоянно да посещава както Ендокринолог, по този начин и Кардиолог с оглед предварителна защита от бъдещи по –сериозни болести, каквито са инфарктът и инсултът.

Въпрос: Към кои хора е ориентирана акцията, кои попадат в рисковата група и е добре да си наблюдават кръвната захар?

Д-р Наталия Канева: Кампанията е ориентирана към тези, които нямат диабет, само че имат риск да го развият. Хора в рисковата група са: такива, които имат диабетно заболели в рода, които имат наднормено тегло, затлъстяване в региона на талията и корема; имат високо кръвно налягане, претърпян съдов случай - инсулт или инфаркт, или такива, които имат признаци, следени при диабета – непрекъснат апетит, жадност, постоянно уриниране, ненадейно внезапно намаляване на тегло или прекалено наддаване.

Въпрос: Какво е посланието Ви към хората?

Д-р Наталия Канева: В огромна част от случаите заболяването може да бъде предотвратена, когато хората с наднормено тегло в точния момент се извърнат към ендокринолог, и да се отсрочи времето, когато е належащо лекуване с лекарства и инсулин. Важно е хората в рисковата група да бъдат изследвани и съветвани преди заболяването да влезе в живота им. Ако имате близки с диабет или някои от рисковите фактори, не отлагайте, а изследвайте кръвната си захар, което е елементарен и наличен способ, с което могат да се предотвратят доста бъдещи проблеми, до които нелекуваният захарен диабет може да докара.

Във връзка със Световния ден за битка със захарния диабет - 14 ноември, за втора поредна година, МБАЛ " Д-р Иван Селимински- Сливен " афишира самодейност за премерване на кръвна захар с оглед скрининг за захарен диабет и препоръки за здравословно хранене. Събитието ще се организира на 14 ноември (вторник) от 10.00 до 13.00ч. на територията пред МБАЛ " Д-р Иван Селимински- Сливен " и кабинета за имунизации в Медицинския център на болничното заведение - " Д-р Г. В. Миркович ". В самодейността ще се включат лекари и медицински сестри от Отделението по ендокринология.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР