Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще представи днес анализ

...
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще представи днес анализ
Коментари Харесай

Емил Ефтимов ще представи анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов ще показа през днешния ден разбор на положението и подготовката на Въоръжените сили през 2023 година, заяви пресцентърът на Министерството на защитата (МО). С представянето на разбора стартира годишната конференция на началника на защитата, която ще се организира в интервала 20 - 22 февруари 2024 г. 

На представянето на разбора ще участват президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министърът на защитата Тодор Тагарев, ръководителят на Комисията по защита в Народното събрание Христо Гаджев, висшият команден състав на Българската войска, национални представители в командните структури на НАТО и Европейския съюз, ръководители на структури в държавни институции, шефове на дирекции в Щаба на защитата и Министерството на защитата, началници и командири на структури на директно послушание на министъра на защитата, показват от МО.

Във втория и третия ден на конференцията ще бъдат показани отчети от Щаба на защитата, командири на типове въоръжени сили, национални представители в командните структури на НАТО и Европейския съюз, както и от представители на отраслови институции в региона на защитата и националната сигурност.

Актуалната тематика на форума тази година е: „ Предизвикателства пред националното обмисляне, осъществяване и обезпечаване на интервенциите в подтекста на съюзните проекти за защита. “ Гост на събитието ще бъде началникът на щаба на Съюзното командване по интервенциите на НАТО адмирал Йоахим Рюле, а по видеотелеконферентна връзка ще се включат заместник-началникът на щаба по поддръжката в Съвместното командване на силите на НАТО-Неапол генерал-майор Вилхелм Грюн и командващият на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Гърция генерал-лейтенант Атанасиос Гаринис.  

В разбора на положението и подготовката на Въоръжените сили през 2022 година беше посочено, че над 370 български военни военнослужещи са взели участие в 10 интервенции и задачи отвън територията на страната под егидата на НАТО, Европейския съюз и Организация на обединените нации. 

Впечатление прави ясното осъзнаване какъв брой е значима ролята на България на югоизточния фланг на НАТО – в Черно море, сподели преди дни министър председателят Николай Денков, откакто се върна от от Мюнхенската конференция по сигурността. 

България е една от 18-те страни членки на НАТО, които тази година ще отделят два % от брутния си вътрешен артикул (БВП) за разноски за защита. По думите на министъра на защитата Тодор Тагарев това ще продължи във всяка от идващите години до 2032 година За 2026 година имаме съществени заплащания по подписани към този момент контракти, тогава бюджетът е по-висок, към 2,4 на 100 от брутния вътрешен артикул. Трябва да тръгне процесът на превъоръжаване по-мащабно, би трябвало да наваксаме закъснение от десетилетия, уточни министърът. Значителна част от този бюджет, към 1/3, е за вложение в нови качества и това се посреща сносно от нашите съдружници, добави Тагарев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР