Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили

...
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили
Коментари Харесай

Във Варна започна строежът на първия от двата нови патрулни кораба за ВМС

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и представителите на немската компания NVL Group - Дирк Малговски, и нейният локален сътрудник МТГ " Делфин " - Светлин Стоянов, дадоха през днешния ден началото на градежа на първия от двата нови патрулни кораба за Военноморски сили. На церемонията в хале в МТГ " Делфин " започва плазменото рязане /разкрой/ на стоманата за плавателния съд.

 България ще строи собствен профилиран транспортен съд за търсене и избавяне Виж още

Контраадмирал Ефтимов разяснява, че моментът е исторически за българските Военноморски сили и българската войска. По думите му това е освен началото на софтуерен развой, само че и старт на необратим развой на рационализация на Военноморски сили на армията. По контракт първият транспортен съд би трябвало да бъде спуснат на вода до края на 2025 година

Адмиралът уточни, че задачата е пуснатият скъпоструващ запас на страната да бъде трансфорат в защитителен капацитет. По тази причина е сложена задача пред командира на Военноморски сили да стартира образуване на екипажите, те да вземат участие в процеса на строителство на плавателния съд, с цел да може той да бъде усвоен и със спускането на вода в къси периоди да бъдат добити първични бойни оперативни качества.

 Снимка: БТА

Ефтимов сподели, че идващото заплащане за строителството на кораба е през януари 2022 година и към този момент всичко е обезпечено. Той добави, че се водят договаряния с производители на съответните муниции и когато е подготвена документите, тя ще бъде показана на политическото управление на министерството на защитата. Корабът ще се насища с съоръжение във Варна. Той се строи тук, всичко ще се доставя на място и плавателният съд ще бъде кондензиран със съответната техника и въоръжение във Варна.

Подводницата за Военноморски сили е приоритет за нас, сподели в отговор на въпрос Ефтимов. Той уточни, че се работи страната ни да има подводница. По думите му тя ще е втора употреба, само че с тази алтернатива се надява България да се върне на картата на подводното корабоплаване. Началникът на защитата напомни, че са водени договаряния с Норвегия и с друга страна, които са на напреднал стадий. Все още не става въпрос за финансови параметри, само че има корав ангажимент от договарящата страна.

Във финансовото министерство се правят планове за бюджета за защита за идната година, заяви още адмиралът. Основният вид по който се работи, е насърчителен, с цел да продължи поетият от нашата страна ангажимент разноските за защита да доближат до 2 % от Брутният вътрешен продукт. За идната година се обрисува този % да е 1.75, само че това са планирани числа.

 Снимка: БТА

Командирът на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов уточни, че през днешния ден е доста благополучен ден, тъй като проектите стартират да се осъществят. Той посочи, че през идващите години има да се свърши доста работа, само че на първо място подготовката на екипажи, образуване на образованието им, тъй като плавателният съд е комплицирано техническо оборудване, което изисква напълно друго равнище на познание и подготовка.

На формалната гала участваха регионалният шеф на Варна Марио Смърков, представители на локални и държавни институции.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР