Началникът на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ Александровска“ проф.

...
Началникът на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ Александровска“ проф.
Коментари Харесай

Проф. Ивайло Търнев: Наградата е признание и за всички 290 здравни медиатори

Началникът на Клиниката по нервни заболявания в УМБАЛ „ Александровска “ проф. Ивайло Търнев получи наградата за решение на публични провокации при тринадесетото издание на премиите „ Питагор ” , които се връчват от Министерството на образованието на български учени, научни колективи и организации, за принос в развиването на науката в България.

Наградата му бе връчена на формалната гала от зам.-министъра на образованието и науката Генка Петрова.

„ Вече съвсем 25 години развиваме здравно-медиаторната стратегия , която се трансформира в една добра процедура в нашето публично опазване на здравето и чиято роля много изпъкна по време на епидемиите, първо от морбили и в този момент с пандемията от Covid-19 “, сподели пред БНР проф. Ивайло Търнев.

„ Това е слагане на едно положително начало, посочен е пътят, по който може да се работи, привлечени са съидейници и сътрудници, с цел да може това да се случи. Така че, тази премия е в действителност едно самопризнание освен за моята работа, само че и за всички здравни посредници , които сега са 290 души, работещи в 144 общини ".

 ФБ/ УМБАЛ Александровска

Проф. Търнев е невролог с блестяща известност, голям опит и интернационална популярност. Успоредно с лекарската специалност, той работи и за възстановяване достъпа на уязвими малцинства до по-добро опазване на здравето . На неговата дейна активност, големи старания и престиж се дължи въвеждането и одобряването на специалността „ здравен посредник “ в България. Също по този начин, той създава и осъществя стратегии за ранна диагностика на разнообразни болести.

Само преди дни, отново за заслуги към здравното медиаторство в България, проф. Търнев бе отличен с приз „ Посланик на положителното “ от Държавната организация за протекция на детето.

" Проблемът с убеждаването да се имунизират хората е годно освен за ромските квартали , само че и за цялото население на България. Причината за това е в другите послания от страна на медицинските експерти. Така съм сигурен, че в ромския квартал в Кюстендил ще бъде сложна имунизацията, поради несъответстващите ограничения на общината по време на пандемията, само че ние поставяме старания тези имунизации да се случат ", сподели още в " Преди всички " проф. Търнев.

 ФБ/ УМБАЛ Александровска

Проф. Търнев посочи, че е доста значимо в този смисъл у нас да има необятна осведомителна акция за изгодите от имунизирането , само че такава за момента липсва. Ние като " Национална мрежа на здравните посредници " поставяме старания да срещнем посредниците с преимуществата от имунизирането и организираме образования с проф. Мира Кожухарова. Сега ни следва трето образование ", разясни проф. Търнев.

" В няколко квартала ще стартираме пилотно въвеждане на " зелени кородири " в ромските квартали, имаше такива в Харманли, в Павел Баня ", сподели той.

Проф. Ивайло Търнев за повторно става лауреат на премията „ Питагор “ на МОН. За първи път той я получи през 2016г., за значителния му принос в региона на здравето и медицинските науки.

Още по тематиката в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР