Началникът на ГКПП Калотина е ръководил организирана престъпна група за

...
Началникът на ГКПП Калотина е ръководил организирана престъпна група за
Коментари Харесай

Шефът на "Калотина" прибирал такса "почерпка" от преминаващите

Началникът на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " е управлявал проведена незаконна група за събиране на подкупи от водачите, преминаващите леки коли и камиони, най-вече турски жители. Това заяви пред публицисти представителят на основния прокурор Сийка Милева по отношение на вчерашните арести, които блокираха граничния пункт към Сърбия.

В описаната от прокуратурата скица участвали митнически чиновници и гранични служители на реда. До момента са обвиняване 20 души, като към момента не е ясно на какъв брой от тях ще се желае да бъдат арестувани за непрекъснато.  " През май 2019 година е формирано досъдебно под наблюдението на профилираната прокуратурата във връзка подадени голям брой сигнали от водачи на транспортни средста, че при приминаване им е искано такса " почерпка ", съобщи Милева. Искането на парите ставала непосредствено и посредством мимики.

В хода на следствието било открито, че митническите инспектори желали меду 800 и 1300 евро от водачите на камионите, с цел да не се извърши проверка на товара, в това число посредством ренген, когато било належащо. От водачите на леките коли пък вземали сред 200-300 евро. Сийка Милева означи, че дори било връщано ресто, когато водачът даде по-голяма сума от желаната. Всеки от най-долното равнище на пирамидата заделял по 50 евро дневно, които предавал персонално на началника на граничния пункт. Оснатала сума се разпределяла сред граничните служители на реда и митническите инспектори. 

Шефът на дирекция " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи Стефан Банков разкири още, че били сигнализирани персонално от турски жители, че единственият метод да минат през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина "  без да платят е да прелетят. " Установихме, че митническите чиновници не дават никакъв късмет да се премине. Дори вземат монети, в случай че не стигат парите за таксата ", означи Банков. По негови думи двама души от високите равнища в огранизираната незаконна група пътували всеки ден по 700 км. до работа, което повдигало въпроса за тяхното богатство. " Граничните полицаи има от какво да се опасяват ", предизвести Банков.

Ръководителят на профилираната прокуратура Димитър Франтишек пък посочи, че " през вчерашния ден беше естествен работен ден за профилираната прокуратурата, която е призвана да се бори с корупцията ". От думите му се разбра, че разследването се води благодарение на Министерство на вътрешните работи и КПКОНПИ. Той даде образци с наказани митничари през годините и още веднъж заключи: " Борбата с проведената престъпност и корупцията не стопира. Това е нашето предопределение "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР