Началникът на ДНСК арх. Иван Несторов Арх. Иван Несторов оглави

...
Началникът на ДНСК арх. Иван Несторов Арх. Иван Несторов оглави
Коментари Харесай

Шефът на ДНСК: Високата 34-етажна сграда в столичния квартал Лозенец“ се строи по правилата


Началникът на ДНСК арх. Иван Несторов

Арх. Иван Несторов оглави Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) в края на септември след отстраняването от поста на инж. Милка Гечева. Това стана откакто вицепремиерът по икономическите въпроси Валери Симеонов упрекна Гечева в покровителстване на противозаконните градежи по Черноморието. През ноември имаше два случая в София с паднали елементи от строящи се обекти. Последва инспекция за обезопасяването на градежите в цялата страна, резултатите от която би трябвало да станат ясни до месец. Чака се решението на последната правосъдна инстанция за надстрояването на ниското тяло на хотел " Маринела " в София. За противоречивата 34-етажна постройка на ул. " Златен рог " в столицата арх. Несторов твърди, че се строи законно. Събарянето на противозаконната пристройка към джамията обаче би трябвало да се реши дружно с Министерството на културата. Какви промени ще бъдат направени в Закона за устройство на територията четете в изявлението.

Какво става с противозаконните постройки по Черноморското крайбрежие? Това беше формалният мотив за промяната на инж. Милка Гечева от поста началник на ДНСК.

Встъпих в служба на 28 септември 2017 година, малко по-късно взех присъединяване в среща на сдружението на общините, която се организира в Албена. По разпореждане на районния министър Николай Нанков след срещата направих оглед в курорта Слънчев бряг дружно с основния проектант на община Несебър арх. Димов и негови сътрудници. Съставени бяха констативни протоколи и актове.

Към днешна дата 99% от противозаконните постройки са отстранени. Единият % са тези, които са ситуирани на плажната линия. Това са три нощни заведения на плажа, които са утвърдени в скица, издадена от министъра на туризма Николина Ангелкова. Този документ е публикуван през декември 2016 година Трите нощни заведения се намират върху територия, която е изключителна обществена държавна благосъстоятелност. Ако ще бъдат премахвани, това би трябвало да стане дружно с Министерството на туризма.

Тъй като огромна част от обществото е възмутено от безразборното разполагане на краткотрайни обекти, от шума, който подвигат, изключително през нощта, стои въпросът дали ще останат. Това беше разисквано с вицепремиера Симеонов и министър Нанков. Стигна се до извода, че са нужни промени в Закона за устройство на територията в член 56 и чл.57 а. Те са свързани с разполагане на преместваеми обекти за търговия с публичното обслужване, в това число и преместваеми увеселителни обекти.

В момента цялата активност по закон (чл. 56, ал.2 от ЗУТ) е трансферирана върху плещите на общинската администрация. Това значи, че с решение на Общинския съвет се дефинират зоните и територии, където би трябвало да има такива обекти. Предложението на ДНСК е да се обособят териториите и за тези, които са обществена и частна държавна благосъстоятелност, отговорността да се поеме напълно от ДНСК. За териториите, които попадат в обществена и частна общинска благосъстоятелност, да дават отговор общините, като уточняват реда за слагането им в наредбите, с които се утвърждават от съответните общински препоръки.

Желанието на вицепремиера Симеонов и на министър Нанков е до началото на идната година този проблем да бъде решен.

Министерството на туризма не желае ли тези три нощни заведения да бъдат отстранени?

Не използвах думата не желае. Това, което споделям е, че тези три нощни заведения съществуват на утвърдената скица, която е подписана от министър Ангелкова.

Правилно ли разбирам, че сте на една и съща позиция с вицепремиера Валери Симеонов по отношение на противозаконните постройки на плажа.

Позицията не може да бъде друга, тъй като визира обществена държавна и обществена общинска благосъстоятелност. Когато става въпрос за краткотрайни обекти, които участват освен по Черноморското крайбрежие, само че и в зимни курорти и в центровете на разнообразни градове, страната е тази, която би трябвало да вкара ред.

Означава ли това, че откакто се създадат тези измененията в Закон за устройство на територията, трите нощни заведения на плажа ще бъдат отстранени?

Това може да се дискутира откакто измененията минат през Народното събрание.

В последните дни имаше няколко случая с паднали детайли от градежи в София. Единият беше на бул. " Цариградско шосе ", а другият на бул. " Цар Борис ІІІ ". Какви ограничения предприехте и какви наказания ще бъдат наложени на отговорните лица?

Проверката на обекта на бул. " Цариградско шосе ", който се намира в региона на магазин " Метро ", завърши. Установихме, че е паднал детайл от кофража, който е рикоширал и е блъснал чакащата жена на спирката. Има формирани осем акта за административни нарушавания за несъблюдение на отговорности на другите участници в строителния развой според от тяхната отговорност. Санкциите варират от 1000 лева до 5000 лева По утвърждения проект за строителство е очакван един кулокран, който да обслужва обекта по време на строителството. При инспекцията бе установено, че те са два. Стрелката на единия кран минава над бул. " Цариградско шосе ".

Лично аз считам, че най-голяма е отговорността на техническия началник и лицето, което упражнява надзора по време на строителството, така наречен консултантска компания. ДНСК разпореди да бъде направена преправка на цялата документи, която е обвързвана с обезопасяването на обекта и с надзора, който би трябвало да се извършва по време на строителството. Определен е период, в който цялата техническа документи би трябвало да бъде модифицирана и да отразява работата на двата кулокрана, диаметъра на стрелката, в който ще работи. Всички обекти в развой на създаване би трябвало да бъдат оградени със строителна мрежа.

На " Цар Борис ІІІ " нещата стоят по същия метод. Направена е инспекция и въз основата на нея ще бъдат осъдени всички длъжностни лица, които са директно виновни. Задължени са над пешеходния тротоар да изградят заслон, с цел да обезопасят прекосяването. Трябва да бъдат сложени и строителни мрежи.

С цел предотвратяването на други сходни произшествия съм издал заповед до всички районни служби на ДНСК да бъдат осъществени инспекции на всички обекти, които са в развой на строителство или такива, на които не се прави никаква строителна активност. Там, където се открият пропуски строителството ще бъде спирано. Срокът за привършване на инспекциите е един месец, след който сътрудниците следва да рапортуват за резултатите от инспекциите, в това число и с прибавен снимков материал.

Този проблем е обвързван с така наречен изоставени градежи. В Закон за устройство на територията няма условие за довеждане докрай на обекта за избран интервал. След като ще вършиме промени в Закон за устройство на територията, не смятате ли да предприемете стъпка и в тази посока – да има период за довеждане докрай на един обект.

Има съображение, този въпрос е разискван с министър Нанков. Контролът върху строителството беше разграничен на две. За градежите от първа, втората и трета категория отговорността е на страната, а за останалите на общините.

В същото време в член 3 от Закон за устройство на територията се споделя, че министърът на районното развиване упражнява надзор по използването на закона и всички съпътстващи го наредби. Стигнахме до заключението, че държавният надзор би трябвало да бъде ръководен дейно от всички наши структури по места. По този метод желаеме да засилим контрола и това ще се почувства от обществеността.

Причината за смяна в Закон за устройство на територията през 2012 година, съгласно която общинските администрации поемат част от контрола върху строителството бе, че по щат ДНСК има към 300 чиновници. Представете си по какъв начин може да се упражнява ефикасен надзор на територията на цялата страна с толкоз хора, само че ние сме длъжни да го вършим.

Вижда се, че този надзор не е ефикасен и страната следва да влезе в ролята си. Там, където е належащо, ще наказваме и сътрудниците в общинската администрация, когато не си правят работата.

Хотел " Маринела " е определен за главен по време на европредседателството. В същото време имаше спор обвързван с противозаконното надстрояване на ниското тяло на хотела. Дълго време тогавашният районен министър не можеше да спре градежа. Докъде стигна решаването на този въпрос?

Проблемът идва от това, че тогавашният основен проектант на регион " Лозенец " незаконосъобразно издава позволение за градеж за надстройка на ниското тяло на хотел " Маринела ". Тогава инж. Милка Гечева е издала актове за прекъсване на строителството. Наказани са всички участници. Софийският административен съд (САС) е постановил, че разрешителното за градеж е нелегално, тъй като основният проектант на региона го е квалифицирал като обект от пета категория, а той е от втора или трета категория. По тази причина основният проектант на София би трябвало да утвърди техническия капиталов план и желаното позволение за градеж да бъде издадено от него. Към момента делото е във Върховния административен съд и се чака неговото решение.

Срещу хотел " Маринела " се подвига висока 34-етажна постройка, против която има неодобрение от живеещите в квартала. Те считат, че се строи нелегално. Какво демонстрира инспекцията на ДНСК по случая?

Разрешението за градеж е издадено на 26 януари 2007 година С промени в Закон за устройство на територията за всички обекти, които са били с издадени позволения за градеж преди 2017 година е дадена опция техният период да бъде продължен с 10 години. На база на това решение е записано, че разрешението за градеж е преодобрено и презаверено от настоящия основен проектант на Столична община и неговото деяние се резервира до 21 януари 2020 година

Всички хора, които живеят там, виждат с очите си, че в интервала от 2007 до 2012 година не се е предписание нищо в този парцел. Реално не е имало никакво строителство и недоумяват по какъв начин се твърди, че е почнало през 2012, с цел да им го продължи сегашният основен проектант.

Започването на градежа е реалност с издаването на протокол номер 2 и строителна линия за равнище на обекта. Тези обекти, на които в този момент обществото с съображение реагира, се случват с позволения за градеж издадени от тогавашния основен проектант на Столична община. Това са обекти, регламентирани в Общия организационен проект и цялата тази техническа документи е одобрявана и издавана от арх. Петър Диков.

Настоящият основен проектант го продължава на съображение на понижаване на етажността и сега тя е 34 етажа. Направен е компромис от страна на възложителя и е понижена етажността въз основата на диалозите сред арх. Здравков и вложителя.

С две думи, вие какво ще отговорите на хората – че няма нелегално строителство?

На градежа е осъществена инспекция от районен отдел за народен строителен надзор София и не са установени нарушавания. Налице са утвърдени и влезнали в действие обстоен организационен проект, механически капиталов план и влезнало в действие позволение за градеж.

Това обаче не значи, че ще стоим пасивни и ще гледаме по какъв начин се построява постройката. Напротив, разпоредил съм да има непрекъснат надзор по време на строителството, който стартира още преди две седмици.

Какво се случва с противозаконната сграда към джамията, вдигната пред погледа и с безмълвното единодушие на държавните институции?

Това е още един проблем, който се трансферира на гърба на ДНСК. Не инцидентно в Закона за културното завещание е основан инспекторат към Министерството на културата. В член 192 е записано, че при практикуване на контролната активност от инспектората по член 15, алинея 2 инспекторите правят инспекции на място или по документи; ползват насилствени административни ограничения за попречване и прекратяване на нарушаванията по този закон, както и за премахване на нездравословните последствия от тях, като дават писмени наставления за попречване или прекратяване на нарушаванията по този закон, както и за премахване на нездравословните последствия от тях в избран период, в това число да стопират строителството.

Това значи, че не може единствено ДНСК да носи всички негативи.

В случая чиновниците на Министерството на културата са установили, че има осъществено някакво строителство към джамията " Баня Баши “, която е исторически монумент на културата и не е единствено от национално значение, само че и от интернационално, и заради тази причина те не са си изпълнили уговорката по закон.

Министерството на културата сезира ДНСК през 2015 година и инж. Милка Гечева издава заповед за прекъсване на строителството. Тя е обжалвана пред съда, ДНСК печели делото и издава акт за непринудено осъществяване. Проведена е процедура за избор на строителна компания за унищожаване на обект кухня за разливане на храна и на хигиеничен възел, издигнати нелегално към джамията.

Междувременно в РДНСК-София е постъпило писмо от районния мюфтия, с което е декларирано предпочитание за непринудено унищожаване на противозаконния градеж до 18 август 2017 година Направени са две инспекции на 22 август и на 25 октомври 2017 година от страна на РДНСК. Установено е, че премахването на противозаконната сграда продължава.

Видимо обаче не се вижда нищо да е отстранено.

Това е интернационален монумент на културата. ДНСК е принудена да сезира всички държавни органи за този проблем, в това число и Министерството на културата за насилственото унищожаване на пристройката. Това не може да стане с багери и с машини, би трябвало да стане доста деликатно, без да се визира историческия монумент на културното завещание.

Предстои да сезираме представителите на страната, от които ще търсим подпомагане, в това число и външно министерство, с цел да не се получи спор. Това възпира насилственото унищожаване.

Нещата не се забавят съзнателно, а би трябвало да бъдем доста деликатни, тъй като е обвързвано и с други взаимоотношения сред две страни.

С други думи, чака се мнение от Турция...

Не. Чакаме мнение от нашите заинтригувани държавни институции.

Не инцидентно започнах със Закона за културното завещание. Задълженията са на инспектората на Министерството на културата и би трябвало да обединим напъните си, защото към тематиката има обществен интерес и ще има отзив от взаимните дейности сред Министерството на културата и районното министерство.

Зам.-министърът на районното развиване Валентин Йовев сподели, че дребните Водноелектрическа централа са издигнати нелегално. Какво демонстрира направената инспекция и ще има ли някакви законодателни промени в тази област?

Проверката занапред стартира. Същинското строителство е осъществено въз основата на утвърдени капиталови планове от общинските администрации и законно издадени строителни бумаги. Грешката е, че ние като държавен орган, обвързван с въвеждането на тези обекти в употреба, не сме се намесили навреме и те на се били спрени преди въвеждането им в употреба.

Възложителят е явен, утвърдената техническа документи е съвсем ясна. Аз не мога да издам позволение за градеж без да имам документ, който да регламентира собствеността на земята. Безспорно, откакто е в коритото или в разливната част на реката, това е обществена държавна благосъстоятелност. В съответния случай притежател е регионалният шеф. За това аз не бих могъл да кажа, че са отговорни чиновниците на ДНСК.

Въпросът е разискван с районния министър господин Нанков. С негова заповед на 24 ноември се сътвори междуведомствена работна група, въз основата на която със заинтригуваните страни – Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на околната среда и водите, Министерството на енергетиката, Министерството на стопанската система, НСОРБ и Министерски съвет въпросът да бъде разискван и да се излезе с съответно мнение.

Междувременно съдружие " Балканка " алармира основния прокурор на Република България и Върховната административна прокуратура изиска от ДНСК да бъде осъществена цялостна инспекция по случая. Разпореждането на ВАП е от 28 ноември и ние би трябвало да излезем с съответно мнение до 26 януари 2018 година Това, което ни пита прокуратурата е, има ли съществуване на нелегално строителство при създаваните руслови Водноелектрическа централа според член 225 алинея 2 от Закон за устройство на територията.

Освен това би трябвало да дадем отговор и дали има съществуване на нарушаване при издаване на позволение за градеж при русловите Водноелектрическа централа. Аз не инцидентно споделих, че всички тези позволения за градеж не са издавани от ДНСК, а от локалните органи. Това са общинските администрации и заради тази причина би трябвало да прегледаме цялата документи на към 220 дребни ВЕЦ-а. От тях единствено за три има отстъпено право на градеж, гласувано от Министерския съвет.

Освен това прокуратурата пита дали е налице при разрешаване на строителството нарушавания по член 144 от Закон за устройство на територията и годни ли са издадените към този момент разрешителни за градеж. В член 144 са регламентира нужните документи за правото на градеж в тази територия.

За първи път от много време ДНСК лишава лиценз на надзорна компания – " Инекс консулт "...

Знам, че няма да е финален. Осемнадесет години съм бил чиновник на Столична община. Тогава бяха самостоятелни надзорни компании. Станаха консултанти, които имат ангажимент по издадените строителни бумаги и по контрола на строителството. По тази причина те са директно ангажирани с целия строителен развой. Законодателят им е дал съответни задължения. След одобряващия орган точно консултантските компании би трябвало да носят най-голяма отговорност по издадените строителни бумаги.

В закона категорично е записано, че те дават отговор за размера, наличието и законосъобразността на издадените строителни бумаги от общинската администрация.

Първото нарушаване на " Инекс консулт " е от 2015 година и е обвързвано с надзора на една жилищна постройка във Варна, а след това и с двата хотела в Слънчев ден. За това са наложени административни санкции за 30 000 лева Те са доказани от съда и въз основата на влезнали в действие наказателни постановления ДНСК има правото да лишаваме лиценза на компанията.

За страдание сега виждаме плодовете на това безхаберие, заради което в продължение на повече от 10 години са издавани позволения за градеж, които нервират обществото. Няма ли го същинския надзор още при основаването на техническата документи, в която вземат участие проектанти и общинската администрация, доста е късно, когато се издаде разрешението за градеж ние да се вайкаме за какво е тази етажност. ДНСК е в ролята на един следващ надзор.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР