Наблюденията на Инспекцията по труда показват, че при ръста на

...
Наблюденията на Инспекцията по труда показват, че при ръста на
Коментари Харесай

Рекордът на работещите деца у нас е бил през 2019 година

Наблюденията на Инспекцията по труда демонстрират, че при растежа на безработицата в страната настояванията за наемане на малолетни лица са намалели. За петте месеца на тази година инспекцията е дала 540 броя позволения за лица до 18 години и 8 броя за деца, ненавършили 16 години За същия интервал на м.г. надлежно те са били 1639 и 31. Така през 2019 година е реализиран връх с 9400 дадени позволения.

Непълнолетни главно се наемат в ресторантьорството, хотелиерството и търговията. Най-честите нарушавания с свързани с невписването в трудовия контракт на снадки заплатен годишен отпуск. През 2019 година са открити 119 случая на наети малолетни без позволение от Инспекцията, за които се уведомява Прокуратурата.

В България като цяло детският труд в най-тежките му форми е отстранен. В трудовото законодателство е регламентирана специфична протекция във връзка с наемането на малолетни. Наемането им без позволение от Инспекцията по труда е квалифицирано като закононарушение. Детският труд до 16 година е неразрешен, защото това е конституционно избраната възраст за наложително обучение у нас. Разрешения за лица под 16 година се дават единствено по изключение – най-много за присъединяване на надарени деца в театрални и музикални сформира, в кинопродукции и други

Процедурата за издаване на позволения е оптимално облекчена. От работодателите се изискват най-малък брой документи, свързани с доказването на сигурността на труда, които не се разграничават от нужните за всяко работно място. Разликата е, че, когато наеманото лице е малолетно, документите се показват авансово в Инспекцията, преди сключването на контракт, а когато е пълнолетно – при инспекция.

Трудовото законодателство планува и облекчени условия на труд за малолетните. За тях полагането на нощен и ексклузивен труд е неразрешено. За лицата до 18 година нощен е трудът от 22.00 ч. до 06.00 ч., за ненавършилите 16 година – от 20 ч. до 06.00 ч. Непълнолетните работят при понижен работен ден от 7 часа при възнаграждение не по-малко от минималната работна заплата. Имат право на продължен отпуск от 26 дни. Има и неизчерпателен лист с действия, които не могат да работят, защото положеният труд в тях е тежък или рисков за психическото и физическото здраве на работещите.

Световният ден против детския труд през 2020 – 12 юни, се концентрира върху въздействието, което рецесията с пандемията от COVID-19 оказва във връзка с детския труд. Според Международната организация на труда (МОТ) тя може да подтикне милиони уязвими деца, заради провокирания от нея стопански потрес и намаляването на средствата за прехранване на хората.

Според статистиката на организацията преди разпространяването на COVID-19 съвсем 100 милиона деца са избавени от полагането на детски труд. Броят им понижава от 246 млн. през 2000 година до 152 млн. през 2016 година, като съвсем половината - 73 млн. от които работят в рискова работна среда. С рецесията от COVID-19 още повече деца са изложени на риска да поставят тежък труд или да работят повече часове, с цел да оказват помощ за фамилните приходи. „ За страдание постоянно децата са първите, които страдат. Най-тежките форми на детски труд, както и половата употреба, която главно визира девойките, постоянно се усилват при понижаване фамилните приходи “, предизвестяват от МОТ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР