Наблюдаващите прокурори от Софийска градска прокуратура по делото за източването

...
Наблюдаващите прокурори от Софийска градска прокуратура по делото за източването
Коментари Харесай

Наблюдаващите прокурори по разследването на аферата Хемус си дадоха отвод

Наблюдаващите прокурори от Софийска градска прокуратура по делото за източването на средства от строителството на автомагистрала " Хемус " през днешния ден са подали самоотводите си пред Апелативна прокуратура. Това стана известно от специфична конференция на държавното обвиняване с присъединяване на градския прокурор на София Илиана Кирилова изаместник-градския прокурор Иво Илиев.

Отводите са вследствие на невиждания напън, извършен върху наблюдаващите обвинители от страна на проверяващите от ГДБОП-МВР, акцентира Илиев. Същите са счели, че е въздействано върху вътрешното им разбиране, посочи още той.

На конференцията стана известно, че в Софийска районна прокуратура редом тече друго досъдебно произвеждане, което ще ревизира имало ли е фактически опит за напън от проверяващи над прокурори по случая. Предвид формираното от Софийска районна прокуратура досъдебно произвеждане сътрудниците считат, че това би довело до оказване на спомагателен напън по отношение на тях, с което да им попречи да вземат решения по делото. Заради това те са си създали самоотвод пред Софийската апелативна прокуратура, обясниха от държавното обвиняване. Апелативната прокуратура ще реши дали е сбъднат подобен напън. Ако одобри претекстовете им, делото още веднъж ще бъде разпределено на инцидентен принцип на отдел Първи " Икономически закононарушения " в Софийска градска прокуратура, стана ясно от брифинга. До произнасянето на Апелативна прокуратура наблюдаващите обвинители ще извършват функционалностите си по делото, посочи Кирилова.

С оглед на създалата се обстановка, процесуалните дейности от страна на чиновниците на Министерство на вътрешните работи по случая към този момент ще се правят в кабинетите на прокурорите, акцентира градски прокурор №1 Илиана Кирилова.

Министерство на вътрешните работи и прокуратурата си разменят взаимни обвинявания по проблема. ГДБОП и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков настояват, че прокуратурата съзнателно не желае да проверява проблема, а от прокуратурата се оплакват от напън.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР