Наблюдаваме хибридно слънчево затъмнение на 20 април. То ще бъде

...
Наблюдаваме хибридно слънчево затъмнение на 20 април. То ще бъде
Коментари Харесай

Вижте кога ще има хибридно слънчево затъмнение

Наблюдаваме хибридно слънчево затъмнение на 20 април. То ще бъде очевидно като отчасти от Индийския океан, Югоизточна Азия, Австралия, Нова Зеландия, Филипините и западната част на Тихия океан.

Хибридно затъмнение ще се следи от Западна Австралия, Източен Тимор и Индонезия. Явлението няма да може да се следи от България, сподели пред bTV Пенчо Маркишки от Института по астрономия към Българска академия на науките.

По време на затъмнението Слънцето и Луната ще бъдат в западната част на съзвездието Овен, покрай границата му с Риби.

При хибридните слънчеви затъмнения се следи преход от пръстеновидно към цялостно затъмнение (или обратно) за наблюдаващите, намиращи се по продължение на пътя на лунната сянка.

На 20 април упованията са да бъде следен двоен преход – от пръстеновидно към цялостно слънчево затъмнение, и след това назад към пръстеновидно. Пръстеновидни слънчеви затъмнения се случват, когато Луната е по-далеч от наблюдаващия. Тогава тя е с по-малък забележим диаметър и по време на цялостната фаза не съумява да закрие напълно Слънцето. Така периферията на слънчевия диск остава забележима като ослепителен пръстен към Луната.

Хибридното слънчево затъмнение ще бъде предавано онлайн в YouTube канала на Астрономическата обсерватория в западна Австралия. 

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР