Наблюдава се успокоение на газовите пазари през последните дни и

...
Наблюдава се успокоение на газовите пазари през последните дни и
Коментари Харесай

Иван Топчийски: Договорът с „Газпром“ изтича тази година, търсим алтернативи


Наблюдава се утешение на газовите пазари през последните дни и прогнозното нарастване на синьото гориво би могло да е по-малко. Това сподели п

Иван Топчийски в bTV Новините.

„ Към днешна дата прогнозата е за 48% (увеличение). Наблюдаваме понижаване на цената на детайли на нидерландската борса. Наистина всички се надяваме тази наклонност да продължи чисто математически, в случай че тя продължи равнищата на нарастване към края на месеца. Тоест цената за месец април би била относително по-приемлива като нарастване. Трудно бихме планували въпреки всичко величината, само че наклонността е позитивна “, сподели Топчийски.

Ако се наложи, „ в кратковременен проект различните източници при прекъсване на съветските доставки е полутечен газ. Това е главния различен източник. Също по този начин има опция и за спомагателни количества по отношение на азерския контракт, само че там те няма да бъдат по цени на дълготраен контракт “, разяснява Топчийски.

По думите му „ има много различни трасета. макар че по този начин наречената гръцка връзка не е приключена. Няма да попречи. Има трасета, които са и през Гърция, и през Турция. В Турция има пет терминала за полутечен газ в Гърция има два терминала, тъй че газопреносната мрежа механически разрешава това нещо “.

В момента има непрекъснат контакт и се беседва за още газ от Азербайджан, само че в този момент цените надали ще са по-различни от тези на борсата, сподели Топчийски.

Договорът с „ Газпром “ изтича тази година и се търсят други възможности, с които да се покрие потреблението на България, сподели Топчийски.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР