Наблюдава се положителен ръст на прозрачността в работата на българските

...
Наблюдава се положителен ръст на прозрачността в работата на българските
Коментари Харесай

Кои институции са най-прозрачни? Вижте тазгодишната класация

Наблюдава се позитивен растеж на прозрачността в работата на българските институции. Нужен е обаче надзор и наказания за непубликуване на социална информация на интернет страниците на административните структури.

Това е заключението от тазгодишното изследването на Програма Достъп до информация, което беше показано през днешния ден на конференция в Българска телеграфна агенция. Данните бяха презентирани от изпълнителния шеф на Програма Достъп до информация Гергана Жулева. Във форума участваха още Кирил Терзийски и Стефан Ангелов от правния отдел на организацията.

Проучването е извършено на два стадия в интервала 6 февруари до 30 март, като обгръща 567 институционални интернет страници.

През първия стадий откривателите от Програма Достъп до информация са оценили всички 122 общини в България по 108 разнообразни знака. Последните могат да бъдат разделени в 4 групи: институционална информация, секции достъп до информация, бюджетна и финансова бистрота и досегаемост.

През втория стадий институциите, обхванати от изследването, са имали опция да дават свои бележки след обзор на поставената им оценка. От Програма Достъп до информация установяват, че едвам 45 от тях са се отзовали. 

" Необходимо е да се обърне изключително внимание на ръководството на информацията вътре в самата институция. Това е обвързвано освен с дейното издание на интернет страницата, само че и с даването на информация по заявки ", уточни Гергана Жулева.

В изследването институциите са класирани по рейтинг на бистрота. На първо място за 2018 година е класирана община Банско с 80 точки. Тя бележи растеж с 10% спрямо 2017 година На второ място е класирана община Белослав с 77.8 точки, а на трето община Троян с 76.7. Министерския съвет получава 76 точки, което го подрежда на 4-то място в ранглистата по бистрота.

На дъното на класацията е Регионална дирекция по горите - Кърджали, която е получила едвам 12.4 точки. На 566 място е Национална работа за растителна отбрана с 13.3 т. От общините минимум точки е получила Якоруда - 18.6.

Адвокат Стефан Ангелов означи, че най-големият растеж в прозрачността се следи в дребните и междинни общини, които очевидно осъзнават, че черпят дивиденти от това да разгласяват информация по лична самодейност. Той сподели, че Държавната организация за електронно ръководство, органът, който би трябвало да следи за публикуването на институционална информация в интернет, " не е измежду отличниците тази година. Те самите не извършват някои от законовите си отговорности ". 

Ангелов уточни още, че покачване се следи в публикуването на бюджета за жителите. Това е документ, в който финансовата информация е преведана на наличен за жителите език.

В рамките на изследването екипът на Програма Достъп до информация е изпратил по електронен път заявление до всичките 567 тествани институции. В него те изискват да им бъде предоставен отчет за осъществяването по Закона за достъп до социална информация за 2017 година, който да включва данни за направените отводи и аргументите за това. 

Адвокат Кирил Терзийски отбеляза, че институциите, които са дали отговор на заявката в границите на законовия срок са 424, което съставлява нарастване спрямо 2017 година, когато са били 353. Той уточни още, че 69 са дали отговор след приключване на 14 дневния период, избран от закона, а тези, които въобще не са дали отговор на заявлението са 74.

" Значителен брой институции не престават да изпращат желаната информация с безусловно празен имейл, което демонстрира неповторима липса на просвета за връзка. Това е отрицателна процедура, защото постоянно към празния имейл е атачмънт с автоматизирано генерирано име като " sgthm0000012 ". Това прави още по-трудно да се отличи имейл от институция ", съобщи Терзийски.

Адвокатът уточни, че някои институции в началото са подвели заявителя, че докладът е оповестен на страницата им, а това не било по този начин.

Като парадокс Терзийски дефинира случая с регионалния шеф на София, който с празен имейл на 60-тия ден след приемането на заявление, е уведомил заявителя от Програма Достъп до информация, че изпраща решение, с което дава цялостен достъп. Към решението обаче било посочено единствено, че информацията предстояла да бъде направена и когато това се случи ще бъде оповестена на страницата на регионалната оправа. Към сегашния миг това не се е случило. 

Резултати от тазгодишното изследване на Програма Достъп до информация може да намерите тук.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР