Наблюдава се намаление на затлъстяването при малките деца до 5-годишна

...
Наблюдава се намаление на затлъстяването при малките деца до 5-годишна
Коментари Харесай

Затлъстяването засяга вече по-малко възрастни и малки деца , но повече ученици

Наблюдава се понижение на затлъстяването при дребните деца до 5-годишна възраст и възрастните над 19 години, само че при децата и младежите в ученическа възраст казусът продължава да се разраства. Това демонстрират настоящи данни на Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА), показани във връзка Европейски ден за битка със затлъстяването - 19 май.

В рамките на Националната стратегия за предварителна защита на хроничните незаразни заболявания през 2014 и 2020 година в България са извършени две представителни национални изследвания на факторите на риска за здравето измежду популацията. Сравнителният разбор на резултатите от двете изследвания демонстрират понижаване от 2.5 пъти на затлъстяването при деца от 1 до 5-годишна възраст. Намалява и честотата на затлъстяване с 1.9% при хората над 19 години. Леко повишаване на честотата на затлъстяване (с 2.5%) се регистрира при децата от 5 до 19-годишна възраст.

По света повече от 1 милиард души са със затлъстяване - 650 милиона възрастни, 340 милиона юноши и 39 милиона деца по данни на Световна здравна организация (СЗО). СЗО пресмята, че до 2025 година почти 167 милиона души - възрастни и деца - ще станат по-малко здрави, тъй като са с наднормено тегло или затлъстяване.

44% от тежестта на диабета , 23% от тежестта на исхемичната болест на сърцето и сред 7% и 41% от някои типове рак се дължат на наднормено тегло и затлъстяване.

Епидемията от затлъстяване в детска възраст е оповестена от СЗО като едно от най-сериозните провокации пред публичното здраве в 21-ви век. Детското затлъстяване и наднорменото тегло са се нараснали доста през последните четири десетилетия.

Глобалният растеж на затлъстяването е сериозен, дълготраен проблем и предизвикателство за публичното здраве. Затлъстяването е сложно хетерогенно заболяване, обусловено от въздействието на три групи рискови фактори – генетични, поведенчески фактори, свързани с метода на живот и фактори на заобикалящата среда (хранителна система, фамилна среда, учебна среда) .

Значение за пораждане на затлъстяването имат още метаболитни, хормонални, психични и други аргументи.

Наследствеността има основна роля - 41% от децата, на които единият родител е с наднормена телесна маса, също имат надромнено тегло . Ако и двамата родители страдат от затлъстяване, то процентът на засегнатите деца е по-висок (73%).

От поведенческите рискови фактори нездравословното хранене и ниската физическата интензивност са с огромна тежест за развиване на затлъстяване.

Водещ рисков фактор за затлъстяване е прехранването , при което се приема повече сила, в сравнение с са енергийните загуби на организма, изключително при затънал метод на живот.

Препоръки за здравословно хранене за възрастни над 18 години можете да откриете

Препоръки за здравословно хранене на възпитаници над 7 години можете да видите

Препоръки за здравословно хранене при децата до 7 години –
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР