Наблюдава се много висока честота на сезонните алергии, каза в

...
Наблюдава се много висока честота на сезонните алергии, каза в
Коментари Харесай

Сезонът на алергиите

Наблюдава се доста висока периодичност на сезонните алергии, сподели в ефира на Радио София алергологът доктор Златко Димитров , само че честотата не е по-висока, спрямо предишни години.
„ Говорим за алергичен ринит, конюнктивит и алергичен риноконюнктивит , т.е. това положение, при което се засягат носа и очите “, добави доктор Димитров.
По думите му, се следят и астматични пристъпи, които са свързани с поленовата алергична реакция .


„ Знаете, че предходните две години, като цяло, експозицията към алергени беше по-ограничена поради естественото ограничаване на пациентите, обвързвано с по-малкото им излизане на открито. Дори пациентите с изразена поленова алергия нямаха толкоз мощни признаци, тъй като е належащо да имат задоволително мощна експозиция към алергена “, добави алергологът.
Той добави, че лекуването е дейно – към 80% при поленова алергия и включва симптоматично лекуване и десенсибилизация , т.е. методът да се понижи реактивността на организма към полена. Д-р Димитров посъветва родителите на дребни деца постоянно да разполагат в себе си с противоалергичен медикамент, когато са на открито.
„ При децата, при които има риск или са имали предишни епизоди на поленова астма, би трябвало да разполагат със съответното инхалаторно лекуване “.
Д-р Димитров предложи в доста горещи или ветровити дни да се лимитират разходките на открито, защото тогава поленовата централизация е доста висока.
По отношение на кърлежите , които напролет и лятото са изключително дейни, той добави, че би трябвало да излизаме с уместно облекло.


„ Ако излизаме в гората или парковете облеклото би трябвало да бъде с дълги панталони, с дълги ръкави. Панталоните би трябвало да са мушнати в чорапите, да се заобикалят сандали, да се употребяват плътни обувки, яката би трябвало да бъде по-висока “.
При захапване от кърлеж, той наложително би трябвало да бъде проучен .
Д-р Димитров предложи да се радваме на пролетния сезон, само че да бъдем готови, с цел да предотвратим затрудненията.
Подробности можете да чуете в звуковия файл
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР