Наблюдава се драстично увеличение на броя на сигналите за домашно

...
Наблюдава се драстично увеличение на броя на сигналите за домашно
Коментари Харесай

Драстично увеличение на броя на сигналите за домашно насилие

Наблюдава се фрапантно нарастване на броя на сигналите за домашно принуждение. Това стана ясно по време на конференция на тематика " Насилието в фамилията и общността - предварителна защита и правозащитни механизми ", проведена от Националния клуб на дамите партия " Демократи за мощна България " (ДСБ). 

По данни на правосъдното министерство, представени от Българска телеграфна агенция, броят на сигналите за домашно принуждение, регистрирани на тел. 112 за интервала 1 март 2018 година – 1 март 2019 година са 22 983, а за интервала март 2019 година - март 2020 г. - 26 567, което е нарастване с 13,5 %, като растежът се резервира и до през днешния ден. 

Сравнителният разбор на Министерство на вътрешните работи демонстрира, че за интервала март – май 2017 г.  до март – май 2020 година е повишен броят на умишлените убийства на дами, при които потърпевшата е родственик или съжителствала с причинителя, като за март - май 2020 година тези случаи са девет. Регистрира се и повишаване на броя на издадените заповеди за отбрана, като за интервала януари – май 2017 година те са 2440, през 2018 година има 18 % нарастване, а през 2021 година те към този момент са 3244. Броят на издадените заповеди за отбрана не е еднакъв на броя на предпазените лица, тъй като нормално една заповед се издава за отбрана на повече хора, които са съжителствали дружно. 

Една от всеки три дами в Европейски Съюз над 15-годишна възраст е била жертва на физическо или полово принуждение, а повече от половината дами от Европа са претърпели полов тормоз, оповестиха от Фондация " Конрад Аденауер ". 

Събитието стартира с едноминутно безмълвие в памет на жертвите от Украйна. 

С коментар по тематиката в предаването " Нещо повече " се включи Кристина Петкова, зам.-председател на ДСБ. 

" Българската страна демонстрира, че има воля да стартира да се бори с домашното принуждение, насилието върху възрастни хора, върху деца. Законът е отворен, има работна група към Министерството на правораздаването, която преработва закона в посока да има публична статистика на насилието ". 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР