Наближава краят на любимия ни сезон – лятото. Нека го

...
Наближава краят на любимия ни сезон – лятото. Нека го
Коментари Харесай

10 книги, с които подобаващо да завършим лятото

Наближава краят на обичания ни сезон – лятото. Нека го изпратим с книга в ръка.

Приканваме ви да отделите време за себе си и да се потопите в разнообразни пленителни сюжети.

Забавни и съществени, престъпни и любовни, действителни или плод на авторовата фантазия… Ето 1- заглавия, които подбрахме за вас.


1. „ Шега “
Янис Палавòс

 10 книги, с които уместно да приключим лятото

Седемнайсетте къси описа в „ Шега “ превземат със буйната си жизнеспособност и драматизъм, тематиката им прескача от двете страни на тънката линия сред живота и гибелта, вярата и отчаянието, същинската обич и фетишизма.

Самоотвержеността и обичта се опълчват на грубия материализъм, патриархалните нрави на село –на обезличаването в града, където индивидът дотам е издигнал предметите в фетиш, че незабелязано самият той се трансформира в предмет, преносно и безусловно.

Палавос разказва невероятните пристрастености на гърците от родния си край, само че и безответната обич на един млад италианец, и мрачното обезсърчение на емигрантите от Близкия изток, захвърлени от ориста в непознатата за тях Атина. Дори ни кара да гадаем за мистериозната орис на обичания му стихотворец Франсоа Вийон.

2. „ Форсиране на романа река “
Дубравка Угрешич

 10 книги, с които уместно да приключим лятото

Традиционна международна писателска среща в Загреб през 80-те години на предишния век, рой участници от Източна Европа и от Запада. От „ шапката “ изскачат характерни образи, нижат се гротескни, сюрреалистични събития, парадокси, контрасти – нелепа смърт в хотелски басейн, премиера на книга в месокомбинат, обилен банкет със сватбената торта на Ема Бовари, устроен от отдалечен родственик на Флобер, женско сексуално възмездие на ядовит критик, бягство оттатък желязната завеса и небезизвестен чадър…

С присъщото си смело духовитост и досетливост, с тъничък комизъм, подигравка и тук-там подигравка Дубравка Угрешич разпростира един многопластов, мултикултурен разказ река за литературата и писателското занятие, постмодернистична картина на двата свята от близкото минало през погледа на тези, които ги претворяват в художествена нереалност.


3. „ Този толерантен лабиринт от линии “
Хорхе Луис Борхес

…книгата е освен това от словесна конструкция или поредица от словесни структури; тя е и диалогът, който завързва със своя читател, и интонацията, която придава на гласа му, и изменчивите и трайни образи, които оставя в паметта му. Този диалог е безкраен…
Хорхе Луис Борхес

Един човек си слага задачата да нарисува света. С течение на времето изпълва пространството с облици на земи, царства, планини, заливи, кораби, острови, риби, жилища, сечива, звезди, коне и хора. Малко преди гибелта си открива, че този толерантен лабиринт от линии чертае облика на лицето му.
Хорхе Луис Борхес

4. „ Музите се чуват “
Труман Капоти

В средата на 50-те години на предишния век Капоти съпровожда в качеството си на публицист режисура на „ Порги и Бес “ в Съветския съюз. В резултат на това свое посещаване той разгласява „ Музите се чуват “ в две елементи в сп. „ Ню Йоркър “. Заглавието е взето от изявление на чиновник в руското Министерство на културата, който споделя: „ Когато приказват оръдията, музите мълчат. Когато оръдията млъкнат, музите се чуват “.

По-късно Капоти сплотява двете елементи, като назовава творбата си „ Отчет “. Този „ доклад “ е следващото доказателство за гения на писателя събитие, от който се е очаквало да съобщи в розова светлина гастролите на трупата, само че правилен на себе си, Труман не е в положение да затвори очите си пред руската реалност.

За самия Капоти тази книга е значимо събитие в писателската му биография, за което той споделя: Докато я пишех, осъзнах, че най-сетне съм намерил отговора на нещо, което постоянно е било най-голямата ми креативна главоблъсканица…


5. „ Една обич на Суан “
Марсел Пруст

„ Една любов на Суан “ е единствената част от многотомника, която съставлява и самостоятелно произведение, посветено на любовната пристрастеност на един естет към една „ кокотка “. Това е роман за любовта, за ревността, за подозрението и доверието в техните най-тънки отсенки, предадени с неизмеримо психологическо проникновение. Няма в световната литература по-изчерпателен, по-задълбочен и по-въздействащ живописен разбор на любовната обсебеност.

Особеното очарование на прозата на Пруст се дължи и на неподражаемия му жанр – дългите фрази с по няколко вметнати фрази, усложнени, от време на време сложни за четене, но постоянно премислени, стройни, хармонични като музикалния фрагмент от една соната, на който Пруст посвещава вдъхновени редове.

6. „ Шери “
Сидони Габриел Колет

Леа дьо Лонвал е опитна куртизанка, вложила ловко насъбраните средства, и може да си разреши да поддържа младия си ухажор цели седем години. Шери – любовникът на Леа, е наследник на нейна близка другарка и колежка, капризно и себично създание, живеещ на ръба сред почтеното общество и обкръжението на майка си.

Когато един ден идва ред на Шери да се ожени и да стане елементарен еснафин, Леа би трябвало да се откаже от него. Сцените в книгата, в които тя се бори с носталгията, съжаленията си и се оглежда с трезви очи в огледалото, са забележителни.

За генерации читатели името на огромната френска писателка Сидони Габриел Колет (1873–1954), по-известна като Колет, въплъщава елегантен жанр и деликатна сензитивност. Тя е втората жена, член на Френската академия, и първата, определена за неин президент.

Киното се е обръщало неведнъж към творчеството на Колет. Последната шумна акомодация по неин разказ е едноименният филм „ Шери “, дело на английския режисьор Стивън Фриърс, с присъединяване на Мишел Пфайфър и Рупърт Френд.


7. „ Японската гражданска война в грижата за кожата “
Чизу Саеки

 10 книги, с които уместно да приключим лятото

Японките са известни с красивата си кожа. Но досега нямаше книги в превод, които да разкрият тайните на сполучливите им разкрасителни техники.

Чизу Саеки, най-прочутата японска консултантка по хубост, за първи път проговаря пред публика. От тази книга ще разберете как да запазите кожата си млада и красива.

Ще се запознаете с техниките и масажите, чрез които да тонизирате мускулите на лицето си, да стегнете кожата на брадичката си, да възстановите свежия си загар, да свалите грима и да почистите лицето си, да се преборите с акнето и черните точки.

Ще научите всички секрети на красивата кожа!

„ Японската революция в грижата за кожата “ е първото ръководство за дами от всевъзможни възрасти и раси, които желаят да имат красива кожа като на японките, само че не желаят да харчат много пари за козметични артикули и процедури.

Книгите на Чизу Саеки са продадени в над 3 милиона екземпляра, а революционните хрумвания, представени в актуалната, спечелиха одобрението на дерматолозите в Япония и по света.

8. „ Жени на непреклонна възраст и други безпринципни истории “
Александър Ципкин

 10 книги, с които уместно да приключим лятото

В тази подборка от седемнайсет описа читателят ще научи по какъв начин се сглобява дрешник, какво става, когато изпратиш есемес не на който би трябвало и когато тръгнеш да правиш секс не когато би трябвало, ще узнае детайлности за петербургските търговци, бандити и бардаци, и основно, за руските дами и за дамите от времето на посткомунизма, както и за техните мъже и любовници.

Александър Ципкин – рокзвездата на съветската литература, писателят гамен – умее да разсмива до сълзи и да затрогва до сълзи. Със средствата на иронията, в това число самоиронията, и на класическото quiproquo, посредством едно лишено от илюзии вглеждане в съветско-руската реалност, с доста комизъм и словесни инвенции, Ципкин основава собствен личен занимателен и леко халюцинационен свят и се подрежда до сатирици като Зошченко и Колцов.


9. „ Три целувки “
Катрин Панкол

 10 книги, с които уместно да приключим лятото

След шумния триумф на трилогията „ Жълтите очи на крокодилите “, „ Бавният валс на костенурките “ и „ Катеричките от Сентрал Парк са тъжни в понеделник “ (ИК „ Колибри “, 2011-2013), от която са продадени над шест милиона екземпляра, и на трите тома на „ Muchachas “ (ИК „ Колибри “, 2014-2015), Катрин Панкол още веднъж ни среща със своите герои.

Техните ориси се вият, преплитат се, белязани от заприказва, изменничества, измами, полуистини, фамилни секрети, но също от очаквания, споделени усеща и дребни, само че така значими победи. Стела се съмнява в любовта на Адриан, който става все по-непроницаем. Елена готви своето възмездие. Сянката на Рей Валенти още тегне над Сен Шалан. Свръхнадареният Младши разпростира качествата си. Ортанс е на път да реализира фантазията си във висшата мода.

Тук са Жозефин, Зое, Калипсо, Том и паралелно с тях нови персонажи, предопределени да изиграят своята роля в окончателната развръзка на тази увлекателна и цялостна с живот сага.

10. „ Тя и той “
Марк Леви

 10 книги, с които уместно да приключим лятото

Марк Леви е известен френски публицист, роден през 1963 година в Бийанкур. На осемнайсет години постъпва в организацията на Червения кръст и по едно и също време следва в Париж стопанско ръководство и информатика. Още като второкурсник основава първата си компания. През 1984 година отпътува за Съединени американски щати, където взе участие в основаването на две компании за компютърна графика, а по-късно управлява студио за обработка на компютърни изображения.

През 1991 година се връща във Франция и става един от създателите на компания, занимаваща се с архитектура и вътрешен дизайн.След което внезапно сменя посоката и се отдава на писане. Още първият му разказ „ Ами в случай че това беше истина “ (2000), го прави прочут. Книгата е екранизирана през 2005 г, преведена е на към четириредесет езика и е издадена в трийсет и пет страни. След този огромен триумф писателят се открива в Лондон, а по-късно – в Ню Йорк. Следват още 15 романа, всяка година по един, десетина от които преведени в България.

Освен първият му разказ на български език са излезли още книгите „ Къде си ”, „ Седем дни за цяла безкрайност “, „ Следващият път “, „ Да Ви видя още веднъж “, „ Децата на свободата “, „ Всички тези неща, които не сме си споделили “, „ Първата нощ ”, „ Първият ден ”.

През 2007 година Марк Леви гостува на Панаира на книгата в София.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР