Набива се на очи известно засилване на китайската подкрепа за

...
Набива се на очи известно засилване на китайската подкрепа за
Коментари Харесай

Александър Габуев: На очи се набива засилване в подкрепата на Китай за Русия

Набива се на очи известно усилване на китайската поддръжка за Русия. Особено що се отнася до разширението на НАТО и съветските дипломатически начинания, съобщи пред БНР Александър Габуев, началник на програмата „ Русия в Азиатско-тихоокеанския район “ на Московския център „ Карнеги “.

В предаването „ Събота 150 “ той разяснява динамичността в връзките сред Москва и Пекин на фона на растящото напрежение сред Русия и Запада поради Украйна.

Руският президент Владимир Путин през вчерашния ден бе на еднодневно посещаване в Пекин, като се срещна с китайския си сътрудник Си Цзинпин и взе участие в церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри. По традиция президентът Путин и ръководителят Си демонстрираха околните си персонални връзки и акцентираха изключителния темперамент на руско-китайското стратегическо партньорство.

След договарянията двамата водачи подписаха взаимен документ, в който за първи път толкоз ясно и изрично Пекин се разгласи срещу разширението на НАТО на изток. А Москва поддържа правилото за „ обединен Китай “, заявявайки, че е срещу независимостта на Тайван под каквато и да било форма.

И двете страни разкритикуваха отбранителния съюз AUKUS сред Съединените щати, Англия и Австралия и видяха в негово лице опасност за сигурността и  устойчивото развиване на Азиатско-тихоокеанския район. 

Сближаването сред Русия и Китай има лична логичност, която се дефинира от дългата им обща граница, сходното властническо държавно устройство и двустранното икономическо съдействие по формулата „ съветски запаси - китайски технологии “. Има обаче и един външен фактор, който в допълнение подтиква този развой и това е политиката на Вашингтон на двойно въздържане на Москва и Пекин.

Темата разяснява Александър Габуев, началник на програмата „ Русия в Азиатско-тихоокеанския район “ на Московския център " Карнеги ". С него беседва кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров.

 Александър Габуев

Кои съгласно вас са най-важните моменти в подписаното от водачите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин взаимно изказване?

Този път изказването е отдадено по-скоро на интернационалната проблематика, в сравнение с двустранните връзки, въпреки че и те се загатват. Бих споделил, че се набива на очи известно усилване на китайската поддръжка за Русия. Особено що се отнася до разширението на НАТО и съветските дипломатически начинания. За първи път Пекин даде еднопосочно да се разбере, че разширението на НАТО и безпокойството на Русия съставляват интерес за Китай и че в дадения случай е на страната на Русия. 

Русия поддържа Китай по значимия за него въпрос за политизирането на Олимпийските игри. Обявява се срещу политизирането на въпроса за произхода на ковид. По доста проблеми заема сходна с китайската позиция, която е ориентирана против Съединените щати. 

Последното значимо нещо е, че не се загатват тематики, по които мнението на двете страни въпреки всичко се разминава. Китай не се изрича за Украйна. Думата “Украйна ” въобще не се загатва в документа. Няма изявления на Русия за Южнокитайско море и за обстановката на границата с Индия. Изразена е безпрекословна поддръжка за правилото за “единен Китай ” и принадлежността на Тайван към Китайската национална република. 

Какво обръщение изпращат Русия и Китай към Запада и най-много към Съединените щати?

Мисля, че е явно, че Русия и Китай задълбочават стратегическото си партньорство. Все по-често позициите им по доста интернационалните проблеми съответстват. Даже по проблеми, които не са общи. Разширяването на НАТО е много надалеч от Китай. Както основаването на отбранителния съюз сред Съединените щати, Англия и Австралия визира съветските ползи, само че в доста по-малко степен, в сравнение с ползите на Китай. И въпреки всичко е налице сигнал, че Русия и Китай ще се поддържат взаимно по такива въпроси все по-настойчиво и поредно. 

Наистина, Русия и Китай не основават фиктивен антиамерикански съюз. Въпреки това двете най-големи незападни страни от ден на ден ще си сътрудничат, с цел да лимитират американската надмощие.

Макар че и президентът Путин, и ръководителят Си акцентират, че стратегическото им партньорство не е ориентирано против трети страни, можем ли въпреки всичко да чакаме задълбочаване на руско-китайското военно и военно-техническо съдействие?

Мисля, че всяка от страните ще взема решение предпочитаните си задания независимо, без да притегля колегата си. Русия ще взема решение дилемите си на украинската граница без привличането на китайка военна помощ. Както и Китай не разчита на военна помощ от Русия при положение на изостряне на обстановката към Тайван. И въпреки всичко е явно, че ще се усилва броят на взаимните тренировки на противовъздушната защита, на патрулиранията на стратегическите бомбардировачи и на морските учения. 

Все повече ще се върви към взаимно допълнение, тъй че Русия и Китай да могат да извършват някакви взаимни военни задачи. Най-вероятно става дума за битката против пиратството, евакуирането на жители при положение на катаклизми в Африка или в Близкия изток. Възможни са взаимни дейности и в Централна Азия. 

Увеличава се и търговията с оръжие, само че малко неща са обществено известни поради въведените през 2016 година от Конгреса на Съединените щати наказания. Русия и Китай засекретиха доста от оръжейните покупко-продажби. Чували сме някои изказвания на водачите по тези въпроси. Например в края на предходната година Путин сподели, че Русия и Китай са почнали дружно да създават оръжие, което в никакъв случай не се е случвало в историята. Не знаем обаче за какви системи става дума, в какви количества и така нататък

Ще повлияе ли по някакъв метод срещата Путин-Си на позицията на Русия в договарянията й със Съединените щати и НАТО по гаранциите за сигурност в Европа?

Отношенията с Китай демонстрират, че е невероятно Русия да бъде изолирана. Русия има различен пазар на изкопаеми горива и източник на финансиране и технологии. Трудно ми е обаче да кажа до каква степен това е фактор, който ще накара Запада да смекчи позицията си. По-скоро не. Мисля, че връзките с Китай ще оказват помощ за смекчаването на удара от глобите, в случай че въпреки всичко стартира война в Украйна и Америка и нейните съдружници наложат наказания на Русия. 

Какъв съгласно вас е по-вероятният сюжет - разговорът или ескалацията? 

Мисля, че скоро дипломатическата част ще доближи до задънена улица, в случай че Русия не отстъпи от максималистките си позиции. От отговора на американците излиза наяве, че е налице задоволително просторен дневен ред за съществени дипломатически договаряния, които в действителност биха укрепили сигурността в Европа. Ако Русия заеме максималистка позиция, ще забележим продължение на ескалацията и увеличение на риска от директен боен конфликт сред Русия и Украйна.

Ще продължат ли Русия и Китай да усилват каузи на взаимните разплащания в национални валути и до каква степен това е опасност за $?

Докато Китай не направи валутата си свободно конвертируема, хегемонията на $ не е застрашена. За Китай е доста значимо да резервира този инструмент, просто тъй като това е доста значим лост за контролиране на полуплановата му стопанска система. Мисля, че към този момент Китай няма да се отхвърля от него, отчитайки размера на вътрешния дълг и опасенията, че при отвод от тези механизми за надзор вътрешните вложители ще се насочат към други юрисдикции. Желанието на Русия да уголемява разплащанията в национални валути няма да повлияе изключително на китайците. Те преследват на първо място личните си ползи.

Едно от подписаните през вчерашния ден двустранни съглашения планува увеличение на съветските газови доставки за Китай с 10 милиарда кубически метра годишно. Възможно ли е Китай да се трансформира за Русия в опция на европейския пазар?

Капацитетът на газопровода „ Силата на Сибир “ е 38 милиарда кубически метра годишно. Ако прибавим потенциала на плануваните тръби, той ще доближи 104 милиарда кубически метра. Европа получава сега 175 милиарда. Естествено, че Китай не може да размени европейския газов пазар.

Интервюто може да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР