На Земята са открити общо 128 кратера от удари на

...
На Земята са открити общо 128 кратера от удари на
Коментари Харесай

Преброиха 128 гигантски ударни кратера на планетата

На Земята са открити общо 128 кратера от удари на великански астероиди, настояват създателите на публикация в сп. Earth and Planetary Science Letters.

Геофизиците Щефан Хергартен (Stefan Hergarten) и Томас Кенкман (Thomas Kenkmann) от университета на Фрайбург са взели данните за честотата на рухване на метеорити и за скоростта на ерозионното разрушение на земната кора, а по-късно съпоставили теоретичната картина от разпределянето на кратерите по повърхността на Земята с действителните данни на геолозите. Оказало се, че в науката са регистрирани всички вероятни случаи на поява на кратери с диаметър повече от шест километра.

Тези резултати би трябвало да внушат оптимизъм, счита Хергартен – без значение от учудващо дребната цифра (на Марс метеорити са оставили към 300 000 кратера) търсенето на огромни обекти е приключено и ловците на кратери следва да превключат на по-малки. На Земята остават към 350 незнайни кратера с диаметър от 0,25 до 6 километра, твърди ученият.

Изводите на немските геофизици се удостоверяват от обстоятелства – в последните години, без значение от напредъка в областта на отдалеченото сондиране, се откриват все по-малки кратери. През 2014 година американските геолози, употребявайки друга методика, обявиха, че са открити и всички вероятни кратери с диаметър от 85 километра.

Но новото проучване е отдадено извънредно на кратери върху повърхността на планетата. Извести са най-малко 60 такива обекта, заровени под компактен пласт почва, камъни, наноси – и измежду тях е фамозният Чиксулуб в Мексиканския залив, диря от удар на метеорит, който се счита, че може да е погубил динозаврите.

Отчитането на „ скритите “ ударни кратери към момента е надалеч от довеждане докрай, добавя Lenta.ru.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР