На заседание на Отрасловия съвет в средното образование днес беше

...
На заседание на Отрасловия съвет в средното образование днес беше
Коментари Харесай

Отрасловият съвет в образованието реши присъственото обучение да се възобнови от 4 февруари със 7-ми, 8-ми и 12-ти клас

На съвещание на Отрасловия съвет в междинното обучение през днешния ден беше признато възобновяването на присъствения образователен развой да стартира на 4 февруари за учениците от седми, осми и 12-и клас, за две седмици. След това, за две седмици, се възобновява присъственият образователен развой за учениците от пети, десети и 11-и клас, а идващите две седмици - за шести, девети и 12-и клас.

Решението е съветвано и признато от Националния действен щаб, оповестиха от Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ, с ръководител Янка Такева.

Според СБУ, Отрасловият съвет е упълномощил министъра на образованието и науката да беседва с Националния действен щаб, с цел да отбрани позицията за диференциран метод при възобновяване на просветителния развой в присъствена форма, изключително за дребните обитаеми места и за учебните заведения с дребен брой паралелки.

Било е решено Министерството на образованието и науката /МОН/ да събере, заключи и показа на обществените сътрудници информация какъв брой учители разполагат със служебни преносими компютри, таблети или с други средства за електронна връзка, само че не по-късно от 5 февруари.

Отрасловият съвет е подкрепил политиката предпочитано да се възвръщат дейностите в браншовете "Образование ", "Култура " и "Спорт ", свързани с децата и учениците. На съвещанието е била разисквана информация за бюджета за 2021 година и е била дадена добра оценка за нарастването на единните разходни стандарти и на избраните средства за нарастване на работните заплати, с които се обезпечават финансово всички договорености в Колективния трудов контракт /КТД/ и анексите към него. Било е разисквано също в "бюджетната процедура за 2022 година да се отстоява нарастване с 15 % на разноските за системата на междинното обучение ".

От СБУ оповестяват, че е било решено "МОН да изпрати писмо до шефовете на просветителни институции, с което да предложи изплащането на контрактуваните, в член 50 на КТД от 17 август 2020 година, 30 лв. за консумативи при работа в електронна среда да се прави предплатено от бюджета на просветителната институция ".

Средствата ще бъдат възобновени с приемането на съответната национална стратегия. Приети са били и показаните национални стратегии в образованието, като към всяка да се създаде финансово гарантиран механизъм за гласност и осведоменост. Отрасловият съвет е решил "МОН да извърши инспекция за прецизното съблюдаване от страна на шефове на просветителни институции по отношение на даването на десетте дни отпуск за възобновяване след преболедуване от COVID-19, в период до три месеца от боледуването ".

Следващият Отраслов съвет ще е на 5 февруари. В него ще вземат участие и началниците на РУО, с цел да осведомят за основаната организация за тестването и имунизирането на педагогическите експерти и на непедагогическия личен състав в районите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР