На задължителна изолация подлежат лица, болни от и заразоносители на

...
На задължителна изолация подлежат лица, болни от и заразоносители на
Коментари Харесай

Решено: Известяват ни за карантина със смс

На наложителна изолираност подлежат лица, заболели от и заразоносители на холера, чума, вариола, жълта тресчица, вирусни хеморагични тресчици, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък изострен респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне. Освен това карантина към този момент ще се предписва от РЗИ-тата и с есемеси. Това се регламентира с признатите на първо четене промени в Закона за здравето, импортирани от шефката на ПГ на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова, която е и ръководител на здравната комисия.
Измененията бяха признати със 106 гласа "за ", 4 "против " и 54 "въздържали ".
Не е оправдано и аргументирано лечебните заведения да бъдат употребявани единствено за изолираност на пациенти, без съществуването на действителни медицински показания за хоспитализация, единствено заради обстоятелството, че са заболели от или са заразоносители, стимулира се Дариткова.
Очаквам специалистите да кажат за кои изключително рискови заболявания се постанова по едно и също време болнично лекуване и изолираност, акцентира ръководителят на здравната комисия. Между първо и второ четене би трябвало да се уточняват болесттите, за които е наложително болничното лекуване, и такива, за които изолацията не върви със наложително болнично лекуване, означи Дариткова.
Когато вкарваме наложителна изолираност без болнично лекуване, не знаем на какви критерии дава отговор тази наложителна изолираност, разяснява Георги Йорданов от Българска социалистическа партия.
Създава се нормативна опция РЗИ да връчват предписанията за слагане под изолираност или карантина на съответните лица, посредством устно известяван или посредством цифрови известия (есемеси). По този метод ще се подкрепи активността на инспекциите и ще се понижи натовареността на здравните инспектори. При осъществяване на техните отговорности и отговорности в региона на надзора и контрола на противоепидемичните ограничения в подтекста на COVID-19.
Със законопроекта се вършат промени и допълнения в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, като се основава правна опция при оповестено изключително състояние или оповестена изключителна епидемиологична конюнктура министърът на опазването на здравето със заповед да забрани за избран период експорт на лекарства, а от левицата утвърждават концепцията.
Дариткова разясни, че предстоящите резултати от използването на предлаганата нормативна уредба са свързани с обезпечаване на навременна отбрана на жителите от разпространяване на COVID-19, както и с последствията от влошаващата се епидемиологична конюнктура в страната през последните седмици.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР