На юбилейно турне в Германия заминаха младите таланти от проекта

На юбилейно турне в Германия заминаха младите таланти от проекта ...

Детски ромски симфоничен оркестър от Сливен гостува в Германия.

На юбилейно турне в Германия заминаха младите таланти от проекта "Музиката вместо улицата".
Проектът на цигуларя Георги Калайджиев, бивш концертмайстор на елитния камерен ансамбъл „Софийски солисти”, стартира преди десет години с обучението по класически музикални инструменти – цигулка, пиано, виола и китара - на двадесетина ромски деца от квартал "Надежда" в Сливен.
Средствата за прохождащото детско музикално училище бяха осигурявани изцяло от маестро Калайджиев и неговите немски сподвижници - музиканти, културтрегери и бизнесмени, повярвали в каузата и мечтата му да създаде младежки симфоничен оркестър, по подобие на венецуелеца Хосе Антонио Абреу - един от гениите на XX век, създал мрежа от десетки симфонични оркестри за деца от най-бедните и опасни квартали на Венецуела.
Така, през 2009 година, с цената на много безсънни нощи, неуморен труд, настойчивост и всеотдайност, на десетки благотворителни концерти и събития, организирани от Георги Калайджиев в Германия в подкрепа на проекта, с много вяра, упорство и споделена доброта, в Сливен се роди първият за Европа алтруистичен музикален проект, призван да даде шанс, жалон и надежда за залутаните ромски малчугани.
Десет години по-късно резултатът е зашеметяващ! Можем да го видим в излъчването на увереност и одухотвореност, в благородството на обноските, в чистотата на приятелствата, в значимите училищни постижения на децата от проекта, но най-вече – да го чуем във възхитителното звучене на Детския симфоничен оркестър към проекта "Музиката вместо улицата".
Горещ августовски следобед. Мелодията се издига плавно и изящно над задрямалия квартал, после секва, сменена от сложен български ритъм. В залата за репетиции е възторжено и творческо. Сериозно и търпеливо се шлайфа репертоарът за предстоящото отговорно турне. Над нотните пултове са приведени, съсредоточени и сияйни, детските лица…
В паузата диригентът на детския симфоничен оркестър Радка Кусева разказва, че за юбилейното гостуване в Германия се готви нелек и широкоспектърен репертоар – от популярна филмова музика, през оригинална авторска композиция на маестро Георги Калайджиев, до сериозна класика – Пърсел, Шуберт, Шостакович. Не пропуска да изтъкне и едно от най-големите постижения на проекта: седем от ромските деца - възпитаници на проекта "Музиката вместо улицата" вече се обучават в националните музикални училища и се представят отлично там.
Последни приготовления текат и в град Гийсен в Германия, където десетгодишнината на проекта ще бъде отбелязан подобаващо и сърдечно. Гостуването на сливенчетата се осъществява под патронажа на кмета на град Гийсен – г-жа Дитлинд Граб-Болц, и включва серия от съвместни концерти на Детския симфоничен оркестър от Сливен с музикални школи, училища и професионални инструментални и певчески формации от региона, както и богата културна и образователна програма. Кулминацията на юбилейното честване ще бъде на 16 август в официалната зала на Кметството на град Гийсен. В галакоцерта ще вземат участие Детският камерен оркестър на проекта „Музиката вместо улицата“, хорът и симфоничният оркестър на град Гийсен. Всички те ще музицират заедно на сцената на известния с музикалните си традиции германски регион.
Този концерт ще бъде едно голямо, вълнуващо и съкровено предизвикателство, сподели преди време маестро Георги Калайджиев пред Actualno.com.
И ето че моментът за радост, равносметка и признание настъпи. Предстоящият юбилеен концерт на проекта „Музиката вместо улицата“ е сред най-значимите и важни събития в културния календар на град Гийсен. Защото е плод не само на таланта в музикалното изкуството, а е част от сърцето, щедростта и емпатията на местната общност. Преди десет години тя първа повярва, подкрепи и поощри случването на този толкова интересен и  благодатен проект. Който денс постепенно променя децата, мисленето и мечтите в ромското гето на Сливен.
Доказвайки, че музиката, изкуството и красотата са наистина спасителни за човека и света.

Източник: actualno.com