На юбилейно турне в Германия заминаха младите таланти от проекта

...
На юбилейно турне в Германия заминаха младите таланти от проекта
Коментари Харесай

Детски ромски симфоничен оркестър от Сливен гостува в Германия

На юбилейно турне в Германия отпътуваха младите гении от плана " Музиката вместо улицата ".
Проектът на цигуларя Георги Калайджиев, някогашен концертмайстор на елитния камерен отбор „ Софийски солисти ”, започва преди 10 години с образованието по типичен музикални принадлежности – цигулка, пиано, виола и китара - на двадесетина ромски деца от квартал " Надежда " в Сливен.
Средствата за прохождащото детско музикално учебно заведение бяха обезпечавани напълно от маестро Калайджиев и неговите немски сподвижници - музиканти, културтрегери и предприемачи, повярвали в идеята и фантазията му да сътвори юношески симфоничен оркестър, по сходство на венецуелеца Хосе Антонио Абреу - един от гениите на XX век, основал мрежа от десетки симфонични оркестри за деца от най-бедните и рискови квартали на Венецуела.
Така, през 2009 година, с цената на доста безсънни нощи, неотклонен труд, упоритост и безрезервност, на десетки благотворителни концерти и събития, проведени от Георги Калайджиев в Германия в поддръжка на плана, с доста религия, твърдоглавие и споделена добрина, в Сливен се роди първият за Европа алтруистичен музикален план, предназначен да даде късмет, жалон и вяра за залутаните ромски малчугани.
Десет години по-късно резултатът е замайващ! Можем да го забележим в излъчването на убеденост и одушевеност, в благородството на обноските, в чистотата на другарствата, в значимите учебни достижения на децата от плана, само че най-много – да го чуем във възхитителното звучене на Детския симфоничен оркестър към плана " Музиката вместо улицата ".
Горещ августовски следобяд. Мелодията се издига гладко и изтънчено над задрямалия квартал, след това секва, заменена от комплициран български темп. В залата за подготовки е възторжено и креативно. Сериозно и търпеливо се шлайфа репертоарът за идното отговорно турне. Над нотните пултове са приведени, съсредоточени и сияйни, детските лица…
В паузата диригентът на детския симфоничен оркестър Радка Кусева споделя, че за юбилейното посещение в Германия се готви нелек и широкоспектърен репертоар – от известна кино музика, през истинска авторска комбинация на маестро Георги Калайджиев, до сериозна класика – Пърсел, Шуберт, Шостакович. Не пропуща да изтъкне и едно от най-големите достижения на плана: седем от ромските деца - ученици на плана " Музиката вместо улицата " към този момент се образоват в националните музикални учебни заведения и се показват чудесно там.
Последни мерки текат и в град Гийсен в Германия, където десетгодишнината на плана ще бъде маркиран уместно и сърдечно. Гостуването на сливенчетата се реализира под патронажа на кмета на град Гийсен – госпожа Дитлинд Граб-Болц, и включва серия от взаимни концерти на Детския симфоничен оркестър от Сливен с музикални школи, учебни заведения и професионални инструментални и певчески обединения от района, както и богата културна и просветителна стратегия. Кулминацията на юбилейното честване ще бъде на 16 август в формалната зала на Кметството на град Гийсен. В галакоцерта ще вземат присъединяване Детският камерен оркестър на плана „ Музиката вместо улицата “, хорът и симфоничният оркестър на град Гийсен. Всички те ще музицират дружно на сцената на известния с музикалните си обичаи немски район.
Този концерт ще бъде едно огромно, вълнуващо и съкровено предизвикателство, показа преди време маестро Георги Калайджиев пред Actualno.com.
И не щеш ли моментът за наслада, равносметка и самопризнание настъпи. Предстоящият юбилеен концерт на плана „ Музиката вместо улицата “ е измежду най-значимите и значими събития в културния календар на град Гийсен. Защото е плод освен на гения в музикалното изкуството, а е част от сърцето, щедростта и емпатията на локалната общественост. Преди 10 години тя първа повярва, поддържа и насърчи случването на този толкоз забавен и  плодороден план. Който денс последователно трансформира децата, мисленето и фантазиите в ромското гето на Сливен.
Доказвайки, че музиката, изкуството и хубостта са в действителност избавителни за индивида и света.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР