На ясла при Бойко Борисов - под този надслов протече

...
На ясла при Бойко Борисов - под този надслов протече
Коментари Харесай

Родители протестираха за 3-ти път заради липсата на места в детските градини

" На ясла при Бойко Борисов " - под този надпис протече днешният трети подред митинг на родители против неналичието на задоволително места в детските градини. С плакати в ръце „ Място или ваучер за всяко дете “ и „ От 10 години не строите! Детето ми желае ваучер, с цел да върви на детска градина. Сега!!! “ те настояха страната да отпусне ваучери за неприетите в столицата деца.

Диана Дамянова, която е един от уредниците на митинга, е майка на едногодишно дете, за което нямало място в ясла. “Но това не е най-големият проблем, защото в случай че знаех, че следващата година или след две години ще има място, нямаше да съм толкоз решена да стачкувам. Но това, което се получава е, че е допустимо детето и до наложителната предучилищна да не бъде признато в детско заведение, т.е. да би трябвало да посещава частно до тогава ”, изясни тя, представена от БГНЕС. По думите й за 10 години резултати не се виждат. " Докато бъдат издигнати тези детски градини, желаеме за всяко детенце, за което няма място, само че желае да посещава общинско детско заведение, да се дава същата прехрана, която получава признатото детенце ”, съобщи тя.

" Вече 15 години в столичните ясли и градини има голям дефицит и при равни други условия едно дете влиза, друго не. Теглят ги на лотария, на лотария, на чоп. Без безусловно никаква друга причина едно дете влиза, друго дете не влиза. Едното получава ясла и градина за 30 или 60 лева на месец. На другото страната и общината му споделят: Оправяйте се в частна ясла или където желаете ", разяснява и Ива Йосифова-Такева, също уредник на митинга. Според нея всяко дете би трябвало да получава това, което получават неговите наборчета. " Тоест, в случай че няма места по справедливи, механически аргументи, тъй като няма задоволително места в яслите, тези деца, които не са признати би трябвало да получат отплата - под формата на ваучер или какъвто и да е различен тип отплата. Но сега, когато страната и общината не им дават отплата, те икономисват от неприетите деца ", разяснява тя, представена от БГНЕС.

" Протестът не е политически, нашите претенции не са леви или десни. Ако някоя партия или няколко партии ни поддържат, ги молим да го вършат ненатрапчиво, тъй като ние желаеме просто правдивост и тъждество за всяко дете, което се ражда в града в София ", споделя още Ива, майка на две деца - на 2 и 4 години. В момента те към този момент са признати, само че по-малкото една година не е било признато. “Плащах доста дълго време такса от 650 лева на месец, трябваше да го возя през три квартала, тъй като в нашия частни ясли съвсем няма и това ми излезе близо 5000 лева В момента заплащам 30 лева за същото това дете за яслата му, разликата е голяма “, съобщи майката.

Протестиращите разясниха, че са получили поддръжка от президентство, като Валентина Танева, консултант по обучение, просвета и нововъведения на президента, е декларирала, че ще ги поддържат с всички пълномощия, с които разполагат. " Те готвят към този момент писма до Министерството на образованието, до Столична община, до Министерството на здравеопазването ", споделя и Кристина Касабова. " До трите институции, които в действителност са способени да решат въпроса, тъй като ние знаем какви са пълномощията на президента, само че тук сме майките на нацията и желаеме президентът в качеството си на татко на нацията да ни поддържа. Той не може да реши казуса, само че тези три институции могат, в техните пълномощия е ", прибавя и Саня Конакчиева от " Настоящи и бъдещи майки ".

Още след първия митинг столичният кмет Йорданка Фандъкова се впусна да изяснява какъв брой доста нови градини са издигнати, както и какъв брой още нови следва да бъдат издигнати. Родителите обаче незабавно опровергаха известията за 100 нови градини и обявиха, че и новите 12 планувани за т.г. няма да решат въобще с неналичието тук-там. Те не одобряват и обясненията й, че през август ще бъдат пуснати още 1 500 места за деца, тъй като това са в действителност бройките за деца със СОП и хронични болести, които всяка година се трансферират към „ общата опашка “ чакащи, като това прекачване не касае яслените групи, а единствено детските градини. От инициативния комитет за качествена и новаторска просветителна система са изрично срещу и желанието на Следствен отдел към окръжна прокуратура да " реши " казуса с увеличение на децата в една група - от 20 на 30.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР