На втория тур на местните избори ще се гласува в

...
На втория тур на местните избори ще се гласува в
Коментари Харесай

В 5900 секции ще се гласува с машини на втория тур

На втория тур на локалните избори ще се гласоподава в към 7250 секции в цялата страна, в 5900 от тях – с машини, разгласи представителят на ЦИК Росица Матева. Посоченият брой не е финален и може да претърпи промени, посочи тя.

На изборите, извършени съвсем напълно с машини, процентът на невалидните бюлетини беше минимален

„ ЦИК прави всичко належащо, с цел да има гласоподаване с машини в неделя. От през вчерашния ден сме в непрекъсната връзка с Министерството на електронното ръководство, Института по метеорология и Института за стандартизация. Днес ще бъде осъществено довереното създаване на изходния код и се надяваме в най-кратък период по-късно да бъде подписано решението за удостоверяване на сходство “, съобщи представителят на комисията.

От ЦИК се надяват трите институции да приключат с процедурата „ в рационален период “, с цел да бъдат машините конфигурирани и превозени до секционните изборни комисии в точния момент.

До анулацията на машинния избор се стигна след скандал със снимане на хеш кода

На първия тур на 29 октомври, гласуването с машини беше анулирано в последния миг, - два дни преди вота, с решение на ЦИК на база отчет от ДАНС и апел на няколко партии в Народното събрание. След тъжби до Върховен административен съд против това решение съдът се произнесе на втория тур да се гласоподава и с устройства.

На 5 ноември ще избираме 91 кметове на общини, 491 на кметства, и 31 на региони . В 4 кметства ще има балотаж, в който ще вземат участие трима претенденти, защото вторият и третият са с равни гласове.

„ За мен това е едно интензивно мероприятие през последните две години “, сподели Румяна Дечева

6 380 052 българи имат право на глас на 5 ноември. Окончателните данни на ЦИК сочат, че на първия тур са дали своят вот 2 713 979 души, изборната интензивност е 44,94% .

Всичко за локалните избори може да наблюдавате в нашите онлайн репортажи:

Проследете с нас кметския избор в цялата страна Проследете с нас протичането на локалните избори с най-важните вести за столицата
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР