На втория ден от отпадането на хартиената рецепта за антибиотици

...
На втория ден от отпадането на хартиената рецепта за антибиотици
Коментари Харесай

БЛС поиска прекратяване на издаването на електронни рецепти за антибиотици

На втория ден от отпадането на хартиената рецепта за антибиотици и антидиабетни медикаменти от Българския лекарски съюз желаеха неотложно преустановяване на издаването на електронни предписания за антибиотици.

Причината – огромен брой сигнали на пациенти от страната, че от аптеките отхвърлят да им продадат изписаното лекарство и ги връщат при персоналния доктор да изпише друго.

От Българския лекарски съюз настояват, че всеобщо фармацевтите връщат пациенти и не извършват предписания с обяснението, че лекарството не е налично. Което приказва, че при хартиените предписания всеобщо са отпускали каквото решат, а не каквото е предписано, се споделя в позицията на съюза.

Оттам допълват, че става дума за налични в мрежата лекарства.

Някой основава блъсканица за да се забави лекуването на българските пациенти, счита Иван Димитров, ръководител на Българския пациентски конгрес:

" До през вчерашния ден всички медикаменти бяха налични и внезапно се оказа, че част от медикаментите ги няма изобщо. Не може да съществува вид, в който една аптека да зарежда единствено, да речем, най-евтините медикаменти. Защото в последна сметка дали е автентично, или генерично едно лекарство, това не го взема решение аптекарят, а го взема решение лекуващият доктор ", считат те.

От Българския фармацевтичен съюз обясниха, че са задължени да провиснал предписаните в електронната рецепта лекарства, в случай че лекарят не е разрешил генерична подмяна или не е предписал дейното вещество, вместо комерсиалното название.

Здравният министър Христо Хинков съобщи, че връщане към хартиените предписания няма да има и че когато постановен антибиотик липсва в една аптека, човек може да го потърси в друга, а не да се заменя:

" Точно това не би трябвало да се прави, тъкмо това е казусът, който ние се опитваме да осуетим с електронната рецепта ", сподели Хинков.

По думите на Хинков до края на месеца ще бъдат събирани данни за дефекти в работата на системата, с цел да се създадат нужните усъвършенствания.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР