На всички руски спортисти може да бъде забранено да участват

...
На всички руски спортисти може да бъде забранено да участват
Коментари Харесай

Без руски спортисти на международните състезания?

На всички съветски спортисти може да бъде неразрешено да вземат участие в интернационалните надпревари? Да, допустимо е. Заради твърдоглавието на Русия, предвижда Михаил Бушуев в коментар за Дойче веле.

Спортният свят чака напрегнато съвещанието на Световната антидопингова организация (WADA) на 14-ти и 15-ти януари. Тогава организацията ще вземе решение за нови дисциплинарни ограничения против Руската антидопингова организация (РУСАДА). До 31 декември 2018 руснаците трябваше да обезпечат достъп до данните от Московската лаборатория за разбор на допингови проби. Ето, че ултиматумът изтече.

Какво тъкмо се случи?

Преди близо три години избухна допинговият скандал към Олимпиадата в Сочи. Оттогава насам WADA упорства за достъп до данните на московската лаборатория. Междувременно Москва частично призна за някои " пропуски ", само че нищо повече. Най-лошият сюжет за руснаците в този момент би могъл да се трансформира в действителност: всички съветски спортисти да бъдат лишени от спортни права за огромни интернационалните надпревари. Директорът на РУСАДА Юрий Ганус споделя в тази връзка в изявление за Дъждовни води следното: " На карта е заложена ориста на спортистите от цялата страна. И спортистите са изнервени, вярвайте ми! ". Юрий Генус твърди, че на драго сърце би сътрудничил с WADA, само че е безпомощен. Той отхвърля да има някаква виновност за съветското безучастие. " Московската антидопингова лаборатория е тази, която би трябвало да съобщи данните. Тази лаборатория е независима организация и не е подчинена на РУСАДА. Но ние сме подвластни от нейните резултати ", акцентира Генус.

Официалното пояснение на съветската страна е, че данните не могат да бъдат предадени толкоз елементарно. Първоначално техническото съоръжение на контрольорите от WADA трябвало да бъде сертифицирано според съветското право, тъй като данните към този момент били предадени на съветската проверяваща комисия. Юрий Генус споделя, че в отчаянието си се обърнал с намерено видеопослание към президента Путин в края на декември. Той помолил президента да се намеси и да обезпечи достъп на контрольорите от WADA до допинговите проби на московската антидопингова лаборатория. Осигуряването на достъпа беше и главната причина на WADA за помилването на РУСАДА през септември 2018 и за възобновяване на правата ѝ.

Сега президентът на WADA Крейг Рийди съобщи, че е мощно отчаян от обстоятелството, че предаването на данните не е осъществено в открития период. Той акцентира, че Световната антидопингова организация е работила непрестанно с съветските управляващи за спазването на периода. Петчленната делегация на WADA обаче не е била осведомена за никакво узаконяване, твърди Крейг Рийди.

Много спортни организации показаха отвращение и насочиха остри рецензии против Русия за неспазването на ултиматума на WADA. Германската антидопингова организация се изрече за ново прекъсване на спортните права на съветските спортисти. Към нейния апел се присъединеха още 16 национални антидопингови организации. Те приканват WADA да изключи съветските спортисти от интернационалните надпревари още преди съвещанието на 14 и 15 януари. " Русия не извърши условията. След повече от три години инспекции, колебливост и взаимни отстъпки в отговор на най-големия допингов скандал в историята е време да се показва напълно ясно, че международният антидопингов кодекс важи за всички - както за всяка една персона, по този начин и за всяка една нация ", четем в общата декларация на антидопинговите организации.

Все още не е ясно какво ще предприеме WADA. МОК обаче към този момент алармира, че не желае да постанова никакви нови наказания против Русия - без значение от ултиматума. " Руският олимпийски комитет си изтърпя глобите ", съобщи немският ръководител на МОК Томас Бах в новогодишното си обръщение, визирайки изключването на съветските тимове от игрите в Южна Корея през 2018 година. В същото време Световната федерация по лека атлетика остава на твърдата си позиция и през декември удължи още веднъж периода на суспендирането на Русия.

Москва показва успокоение

Москва не се впечатлява от сходни закани. Руският министър на спорта Павел Колобков даже изрази своя оптимизъм. Всички " механически " елементи били " съгласувани с проверяващата комисия " и към този момент ставало дума за ново посещаване на делегация на WADA. Според президентския представител Дмитрий Песков, терзанията от вероятно прекъсване на спортните права на съветските спортисти за интернационалните надпревари и от ново наказване за РУСАДА били неоснователни. /DW.com
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР