На всички ни се е случвало да работим с хора,

...
На всички ни се е случвало да работим с хора,
Коментари Харесай

Колегата е нарцис? Много добре!

На всички ни се е случвало да работим с хора, които по един или различен метод вършат работата ни кошмарна. Понякога става въпрос за сътрудник, който не извършва личните си отговорности и оставя другите да му правят работата, а други пъти за подобен, който преписва персоналните си неточности и провали на другите. В края на спектъра на токсичните сътрудници се откриват даже отявлени психопати, които могат да бъдат рискови за психическото и физическото ви здраве.

Какво обаче може да кажем за работата с сътрудник нарцис? Най-вероятно сте чували много неща за нарцисите, изключително като се има поради обстоятелството, че политиката и актуалната ни поп просвета са изпълнени с хора, които дават отговор на описанието на нахален и самоуверен лакомец.

Ако имате сътрудник, който не стопира да приказва за своите достижения и постоянно си преписва заслугите за непознати такива, има огромна възможност да си имате работа с нарцис. Колко огромен проблем обаче е това?

Оказва се, че не всички нарциси са неприятни. Първото деяние, което би трябвало да предприемете, е да разберете какъв тъкмо вид нарцис е индивидът, с който си имате работа. Общото сред всички нарциси е, че те имат вяра, че по някакъв метод са специфични и че те техните хрумвания и разбирания са по-важни от тези на всички останали. В резултат на това нарцисите постоянно се насочват към управнически позиции, които им разрешават да постановат своите визии върху останалите.

Полево управление за другите видове нарциси

Убеждението им, че са специфични, прави нарицисите не са изключително положителни слушатели. В резултат на това те доста постоянно пропущат благоприятни условия да учат нови неща. Те също по този начин обичат да виждат по какъв начин концепциите им приключват с триумф, което значи, че те са по склонни да поддържат ваша концепция, в случай че съумеете да ги убедите, че в действителност те са стигнали сами до нея.

Много хора на лидерски позиции, от политици до предприемачи и артисти, попадат в категорията на този вид нарциси.  Много от тези хора обаче способстват по извънредно значим метод за развиването на света и подобряването на изискванията на живот на всички.

Ако работите с нарцис, който си пада грандоман, би трябвало да разберете, че ще имате проблеми с приемането на самопризнание за вашите заслуги, защото тези нарциси обичат да си преписват непознатите триумфи и да концентрират светлината на прожекторите върху себе си.

Имайки това поради, би трябвало да отбележим, че нарцисите, които са положителни в работата си, постоянно намират метод да изпъкнат. Ако имате положителни връзки с тези хора може да попаднете във вътрешният им кръг и даже да получите шанса да изкачите професионалната стълбица дружно с тях.

За страдание, не всички нарциси са толкоз безобидни. Уязвимите нарциси да вземем за пример, са хора, които имат същата потребност за изява като грандоманите, комбинирана обаче с възприятие за непълноценност, което може да бъде потискано само посредством потъпкването на другите и омаловажаването на техните триумфи. Уязвимите нарциси се нуждаят постоянно от одобрение и похвали, които да ускоряват тяхното самочувствие.

Когато сте в положителни връзки с този вид нарциси, вие може да имате възприятието, че сте част от извънреден кръг от значими хора. Ако обаче си позволите да ги критикувате или просто да не подкрепите някаква тяхна концепция, те са подготвени незабавно да ви атакуван и да стартират да ви клеветят пред останалите.

Истината е, че даже и да си мислите, че се разбирате с тези нарциси, видимо положителните ви връзки най-вероятно няма да допринесат по никакъв метод за напредъка на вашата кариера. В мозъка на уязвимите нарциси, похвалите са запас, който не е неограничен, което значи, че всяко самопризнание, което получавате вие, е такова, което не получава той. В резултат на това може да сте сигурни, че новините за вашите триумфи мъчно ще доближат до по-висшето управление в организацията.

Какво може да извършите

Честно казано, най-хубавото нещо, което може да извършите при работата с уязвим нарцис е да, е да запазите отдалеченост и да отбягвате контактите с него. Рано или късно даже най-близките хора от обкръжението на този нарцис стават жертви на неговия яд и нарцисизъм.

Ако обаче уязвимият нарцис е не просто ваш сътрудник, само че и началник, то тогава би трябвало да намерите метод да работите с него. Потърсете съзюник в компанията, който има същите проблеми като вас, или поискайте прекачване в различен отдел. Ако нито едно от тези неща не оказва помощ, то значи е време да актуализирате CV-то си и да започнете да търсите друга работа.

Арт Маркман , когнитивен психолог и създател на книгата „ Умното мислене “, за FastCompany.com.

Източник: Мениджър Нюз
Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР