На всеки свети Валентин интернет се залива от снимки на

...
На всеки свети Валентин интернет се залива от снимки на
Коментари Харесай

Великите любовни истории на ХХ век: Джон Ленън и Йоко Оно

 На всеки свети Валентин интернет се залива от фотоси на известни двойки, а по-късно изчезват до идващия. Но същинската обич не трае единствено един ден в годината. В рубриката на Traffic News „ Великите любовни истории на ХХ век”, всяка седмица ще ви описваме за една гореща двойка, останала вечно в историята с пламенната си любов и от време на време с главозамайващата си скандалност - алкохол, изневери, опити за самоубийство, мафиотски връзки, опустошение, проваляне, секс, кавги, още секс, изменничество и амнистия.

Джон Ленън, и Йоко Оно, мистериозен създател и негова муза, са без подозрение най-най-най-странната двойка на 70-те години на предишния век, даже и след убийстово на артиста.

За Джон тя е всичко. А светът я счита за дявол в женски облекла, поради който музикантът захвърля и The Beatles, и брачната половинка, и детето си. Историята на тяхната луда обич за мнозина към момента е мистерия, тя предизвика, тъй като става въпрос за особена обич, обречена на погибел...



Йоко е родена в фамилията на богат банкер и японска аристократка. Чете доста, получава образованието си в един от най-хубавите американски колежи, след което стартира да се занимава със модерно изкуство. Въпреки всичко обаче тя си остава неразбрана и неприета от обществото. Момичето се бори, постоянно се появява на разнообразни арт празненства, среща се с известни авангардни художници, само че те не я позволяват в обкръжението си.

До 33-годишната си възраст Йоко към този момент има брак и 3-годишна щерка, както и безкрайни неврози и опити за самоубийство заради невъзможността да откри своето място в живота. Но на една от изложбите си младата Йоко среща мъж, в който вижда сродната си душа. Той е Джон Ленън. И тя към този момент не може и не желае да изпусне единствената си наслада.

Джон Ленън постоянно е бил изключително момче. Всичко се обърква още преди той да се роди. Майката на Ленън, Джулия, закъснява за личната си женитба, тъй като взема решение да гледа филм преди тържеството. Съпругът ù я напуща след раждането на Джон, казвайки, че тя може да се среща с който си изиска, а той някой ден ще се върне. И майката се впуска във всевъзможни любовни афери, оставяйки сина си да бъде отгледан от вуйна Мими – сдържана и строга жена, която се пробва да грижи за момчето, както може.

Тя е тази, която повлиява най-силно върху избора на кариера на момчето, когато му подарява първата му акустична китара. Джон е на 17, само че към този момент от две години си има лична група от хлапетии на неговата възраст, кръстена на учебното заведение, в което вървят – Quarrymen.

По време на градинско празненство в Уултън, където Guarrymen са поканени да издрънкат няколко известни части на китарите си, Ленън среща Пол Маккартни. Двамата мигновено си харесват. Останалото, както споделят, е история.



Когато Джон среща Йоко, той към момента е женен за Синтия Пауъл. И има наследник от нея. Датата е 7 ноември 1966, а мястото – изложба “ Индика”в Лондон, където младата ексцентрична японо-американка е изложила много смахнатите си на пръв взор творби. Когато притежателят на галерията ги показва един на различен, Оно признава, че в никакъв случай не е чувала за “Бийтълс”. Закачливо моли Джон да й услужи с пари за чук, с който да забие гвоздей в една от арт инсталациите си. Джон дава отговор: “Ще ви дам мислени пет шилинга, с които да си купите утопичен чук.” И ето по този начин искрата на привличането внезапно пламва.

За Джон Ленън тяхната обич е предначертана. Назад във времето, когато той написа песента „ Lucy in the Sky with Diamonds”, съзнанието му основава „ облика на дамата, който някой ден ще пристигна да ме избави – момиче с калейдоскоп в очите”. Ленън споделя пред списание Playboy през 1980 година, четири месеца преди гибелта си: „ Оказа се, че това щеше да бъде Йоко, макар че тогава към момента не я бях срещнал!”

Минават две години след тази първа среща, преди двамата да разгласят, че “ходят” съществено.



Художничката като че ли усеща, че е попаднала на огромна риба, освен това златна, и моли Ленън да финансира една от изложбите й. Но тъй като не може по този начин танто за кукуригу, музикантът кани Йоко да му гостува в къщата му в Уейбридж, окръг Съри – във време, комфортно за нея и… когато, несъмнено, госпожа Ленън не си вкъщи. Йоко се отзовава с отявлен възторг на поканата. За да не му проличава какъв брой е нервозен, Ленън моли приятеля си от детинство Пийт Шотън да бъде там, когато гостенката дойде. Постепенно обаче всички се отпускат и Джон предлага да създадат опит като записват всевъзможни странни звуци – от птичи песни и скрибуцане на ненастроени музикални принадлежности до приспивни песнички и мелодии, изсвирени на пиано. Нестандартният прозорец сешън продължава цяла нощ. Дългият запис ще залегне в основата на иконичния първи албум на двойката, озаглавен “Two virgins” (Двама девственици), на обложката на който Йоко и Джон са хванати за ръка и както майка ги е родила. “На развиделяване,” спомня си Джон оня незабравим ден, “правихме обич. Беше красиво.”

Йоко играе основна роля освен в интимния живот на Ленън, двамата прекарват голяма част от времето си дружно и в студиото. През 1969 година двойката подписва брак и любовното им премеждие продължава. Джон е толкоз покорен от обичаната си, че посвещава доста повече време на нея, в сравнение с музиката.

Както той се показва по-късно това било: „ чудноват коктейл от обич, секс и забрава” – и понякога опиати. „ Когато не бяхме в студиото, бяхме в леглото.”



Точно в студиото е мястото, където стартират проблемите. Мнозина хвърлят виновността за разпадането на „ Бийтълс” върху Оно, тъй като през последните две години като член на групата, Ленън е по-фокусиран върху нея, в сравнение с върху музиката. Те неуморно провеждат митинги против войната във Виетнам и по този начин английският артист става прочут като деятел и бунтовник.

Някои смятат Йоко за магьосница, която е омагьосала Ленън и изцяло го е подчинила. В прочут смисъл това е по този начин, единствено че в цялата работа няма мистичност. Тя просто е мъдра жена, а той просто е влюбен. Джон в никакъв случай не отхвърля въздействието на Йоко върху него. „ Тя е преподавател, а аз съм възпитаник ", споделя музикантът. " Аз съм прочут човек, за който всички мислят, че знае всичко, само че тя е моят преподавател, тя ме научи на всичко, което знам. Тя към този момент знаеше всичко, до момента в който аз не знаех нищо, по дяволите, когато бях един човек отникъде. Тя е моят дон Хуан (духовният преподавател на Кастанеда). “

Ленън твърди, че точно с Йоко той е станал свободен, че след срещата си с нея най-сетне се е почувствал повсеместен. „ Без нея аз бях единствено половината от себе си “, споделя Джон. Художничката е за него и другар, с който той може да се кара, и майка, която, в случай че нещо се случи, ще го целуне и успокои, и държанка, с която минават най-страстните му нощи.

В връзките на двойката обаче с времето настава рецесия. Мъдрата японка незабавно вижда това и дава независимост на обичания си. Дори му намира държанка – секретарката си Мей Пенг – и пуска Джон да отиде при нея. Но Ленън скоро схваща, че неистово желае да се върне вкъщи. „ Не ми харесва този живот. През цялото време се сблъсквам с проблеми. Искам да се прибера. Моля те, приеми ме назад! “, моли се Ленън в телефонен диалог с Йоко. „ Не си подготвен да се върнеш “, хладно му дава отговор тя. Двамата обаче скоро още веднъж се събират.

В деня, в който Джон навършва 35, им се ражда прелестен наследник – Шон. Тогава Ленън осъзнава, че се е изчерпал в музиката, а всичко, от което се нуждае, е да бъде благополучен брачен партньор и татко.



След раждането на сина им, Джон непринудено поема ролята на стопанка. Семейството живее в усамотение. Оттеглили са се от всевъзможни всемирски събития. Вместо това избират да си стоят у дома или да пътуват, да пекат самун и да се радват на бебето. Джон афишира, че дефинитивно се отдръпва от музикалния бизнес през 1977 година

В интервала на мъртвило Ленън се отдава на другите си креативен пориви – да рисува и да написа. И по този начин минават пет години. Обаче през октомври 1980-а Ленън се завръща на музикалната сцена със сингъла Just Like Starting Over. През идващия месец на бял свят излиза и албумът Double Fantasy, който съдържа части, написани по време на пътешестване с ветроходна яхта до Бермудите. “Двойната фантазия” обаче не е признат с необикновен възторг от публиката, а рецензията го дефинира като “стерилен” и “предизвикващ прозявка”.



За страдание, тази любовна история не е с благополучен край. Музикантът е убит от маниак на прага на личната си къща, пред очите на Йоко. На 8 декември 1980, психичноболният Марк Чапмън, който от дълго време възнамерява убийството на световноизвестния музикант, изстрелва четири патрона в гърба на Джон Ленън.

Петнадесет години по-късно, когато питат Оно за какво към момента живее в жилището, който споделят с Ленън, тя простичко дава отговор „ Това е домът, която създадохме дружно. Той ще бъде доста смутен, в случай че го напусна!”

Дори и през днешния ден, 41 години след гибелта на Ленън, тази обич към момента тлее в сърцето на Йоко, като това възприятие, което не предстои на изложение и което всеки човек би трябвало да изпита, с цел да знае, че е живял същински. Любов, която е докоснала и всички нас, посредством творчеството на този огромен Човек и създател!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР