На всеки пет тона уловена риба в Черно море -

...
На всеки пет тона уловена риба в Черно море -
Коментари Харесай

4 от всеки 5 риби от Черно море са незаконно уловени

На всеки пет тона уловена риба в Черно море - четири са противозаконни. Това сподели еврокомисар Кармену Вела по време на конференция след подписването на Софийската декларация за стабилно развиване на Черноморския район. В конференцията на високо ниво вземат участие 14 страни.

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов разяснява, че от шест страни с изход на Черно море, две са отказали да подпишат документа - Русия и Украйна.

Комисар Вела съобщи, че конференцията е значима от позиция на взаимния разговор за бъдещето на Черно море, тъй като с изключение на, че споделяме ресурсите, които се съдържат в това море, би трябвало да споделяме и отговорностите, свързани с него.

" Трябва да имаме групови дейности. Това не е лесна задача ", съобщи Вела.

По думите му Софийската декларация има доста ясни цели и когато те бъдат изпълнени - околната среда, биологичното положение на запасите, ще бъдат ръководени стабилно.

Той бе безапелационен, че изгодите от подписването на сходен документ ще са най-много за риболовците, чиито занаят зависи от ресурсите. Като значим приоритет еврокомисарят регистрира ограниченията за превъзмогване на казуса с противозаконния, недеклариран улов.

" Четири от всеки пет риби, уловени в Черно море са противозаконен улов ", разяснява Вела и добави, че това прави на всеки пет тона улов - четири противозаконни.

Той означи смисъла на научните данни, които да се споделят, проучват и употребяват за стабилно ръководство на нашите ресурси. По думите му подписаната декларация е един проект за деяние. " Времето за говорене завърши в този момент би трябвало да стартираме да подхващаме дейности ", настоя Вела.

Управлението на запасите, екосистемите, усилването на научните проучвания са значима част и от плана Black Sea for Fish съобщи от своя страна министър Порожанов. Той посочи, че е значимо ръководството на ресурсите по научно аргументиран и екологичен метод. Защото ресурсите са възобновими, само че би трябвало да бъдат опазвани.

Над 62 000 души са ангажирани директно или индиректно с този развой в аквакултурните ферми за лов на риба и преправка на риба. 8 700 - са въпросните ферми.

" Запазването на този бизнес е извънредно значимо ", разяснява още земеделският министър.

Атанас Добрев, заместник-министър на земеделието и храните добави, че дребномащабния лов на риба в България е над 90%. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР