На всеки може да се случи – включително на вас.

...
На всеки може да се случи – включително на вас.
Коментари Харесай

5 ситуации, в които трябва да действате светкавично, ако ви е мил животът

На всеки може да се случи – в това число на вас. Какво ще извършите, в случай че сте си у дома и влезе апаш или се случи да се озовете на половин метър от пирани, или в случай че някой се опита да открадне колата ви под носа ви? Това не са обстановки, които се случват единствено на избрани хора – всеки може да попадне в такава, по тази причина е значимо да сте готови, тъй като нормално няма време за мислене и би трябвало да действате стремително, а всяка неточност може да бъде съдбовна.

1. У дома влиза апаш, а вие сте си у дома.

Избягвайте:  повечето крадци ще избягат, в случай че осъзнаят, че домът не е празен. Ако казусът е подобен, не се правете на воин да хукнете да го гоните.

Какво да извършите: запазете успокоение. Уверете се, че в действителност някой е влезнал в къщата ви, като се ослушате деликатно. Помислете дали можете да избягате отнякъде. Ако не, намерете положително укритие и се обадете в полицията. Опитайте се да останете оптимално тихи, като контролирате дишането си. В случай че виждате нарушителя от мястото на скривалището си, пробвайте се да запомните по какъв начин наподобява, с цел да дадете показания по-късно.

2. Парашутът ви не се отваря. Буквално.

Скачате с парашут, само че той не се отваря. Лош анекдот или самата ужасяваща действителност?

Избягвайте: един шведски професор споделя, че в случай че главата ви сочи надолу, увеличавате скоростта на рухване с до 400 км/ч. Следователно освен че ще се приземите по-бързо, само че и възможностите ви за оцеляване са оскъдни.

Какво да извършите: елементарно е да се каже, само че въпреки всичко – пробвайте се да запазите успокоение. Изпънете цялото си тяло колкото можете повече – като струна. Това ще поддържа скоростта на рухване към 200 км/ч. Докато летите стремглаво надолу, пробвайте се да видите някое по-меко място за приземяване и насочете тялото си натам. Когато наближите земята, пробвайте се внезапно да промените позицията на тялото си по този начин, че да паднете на краката си.

3. Ако заседнете в дълбока вода.

Гледате нищо и никакво поточе и решавате да нагазите в него. Или вземете, че се окажете основен воин в съществено наводняване. Имайте поради, че това може да ви сервира неприятни изненади.

Избягвайте: не нагазвайте в течаща вода, която е по-дълбока от 30 см. Ако потокът е над глезените ви, спрете да вървите в посоката, в която става по-дълбоко. Течението може внезапно да ви повлече. Ако към вас има електрически стълбове, не правете грешката да се хващате за тях. Особено с мокри ръце.       

Какво да извършите: изключете всички електронни устройства, които носите. Ако се намирате пред дома си, благодарение на пръчка или сопа преминете през водата, като проверявате дъното. Ако попаднете на сектор, който доста покрива глезените ви, незабавно се върнете обратно или сменете посоката. Най-голямата неточност е да подцените силата на водата.

4. Ако попаднете във вихрушка измежду природата.

Избягвайте: първото, което би трябвало да запомните, че да ядете сняг е нещо доста рисково. Температурата на тялото ви може внезапно да се намали и да изпаднете в хипотермия. Лекото облекло също може да докара до съществени здравословни проблеми. Ако сте в колата си обаче, изключете мотора и при никакви условия не го включвайте, до момента в който виелицата не отшуми.

Какво да извършите: Когато отивате измежду природата и знаете, че ще има сняг, най-важното нещо е да сте добре облечени. Ако имате неприятния шанс да се развихри стихия, потърсете уместно място, където да изградите нещо като снежна пещера, дълбока най-малко метър. Важно е да носите със себе си съоръжения за палене на огън и се пробвайте да ги употребявате в пещерата. По този метод освен ще се стоплите, само че и спасителите ще имат късмет да ви открият по-бързо.

5. Ако изригне вулкан наоколо до дома ви.

Избягвайте: Отворените прозорци евентуално биха ви обезпечили чудесна панорама, само че за сметка на това да нанесат непоправими вреди върху белите ви дробове. Ако се случи да сте на открито, избягвайте изцяло откритите пространства, тъй като по този метод отломките и лавата могат доста по-лесно да стигнат до вас.

Какво да извършите: затворете всички прозорци. Облечете облекла с дълъг ръкав и дълги крачоли. Ако се намирате на открито, намерете високо място, наведете глава надолу и се пазете от летящи парчета. Носете очила и увийте в някаква забрадка лицето си, с цел да предпазите очите си. Задължително почистете покрива на дома си от възможни парчета, с цел да не се срути от несъразмерната тежест.

Четете продължението ТУК.

Цветелина Велчева

Bright Side

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР