На вируса може да противодействаме с ваксини. Както виждате, започнаха

...
На вируса може да противодействаме с ваксини. Както виждате, започнаха
Коментари Харесай

Проф. Пенка Петрова: За да се върне човечеството към нормален начин на живот, то трябва да се ваксинира

„ На вируса може да противодействаме с ваксини. Както виждате, започнаха да отпадат едно по едно медикаментите, за които се смяташе, че работят против заболяването. Това, което може да направи човечеството сега, с цел да се върне към естествен метод на живот, е да се имунизира “, това съобщи пред проф. Пенка Петрова, шеф на Института по микробиология към Българска академия на науките.

„ Ваксините се ползват всеобщо от 70-80 години, като те са изкоренили някои болести като едрата шарка, морбили, полиомелит и други. Имаме огромен опит в създаването на ваксини и се удивлявам за какво популацията е скептично “, сподели проф. Петрова отношение на нежеланието на доста хора у нас да се имунизират.

По думите й разработваните в този момент ваксини не са чисто нови, защото компаниите имат опит от към този момент са правили такива против предходни коронавируси. Тя изясни, че новият ковид мутира 6 пъти по-малко от грипния вирус, което значи, че имунизацията евентуално ще бъде с дългогодишен резултат, а може би и за цялостен живот.

Тя разяснява още, че имунизацията няма противопоказания, защото клиничните тествания от трета фаза би трябвало да са извършени и при рискови групи – бременни, дребни деца, възрастни хора и хора с разнообразни хронични болести. „ Няма такива индикации към този момент и евентуално всички ще могат да се имунизират “, добавя Петрова.

По думите й дребните деца, които прекарват леко заболяването и създават бързо имунитет, няма потребност да се имунизират.

Тя посочи, че първите, които ще получат скъпия медикамент евентуално ще бъдат хората на първа линия – лекари, учители и хората в рисковите групи и тези с хронични болести.

Петрова е безапелационна, че стаден имунитет може да се реализира единствено и само с ваксина. „ Преболедуването има доста незнайни. Не е ясно по какъв начин ще се развие болестта. Имунният отговор при някои пациенти довежда до доста неприятни последствия “, добавя тя.

На въпрос дали имунизацията ще ни пази от тежко боледуване или изобщо от заразяване, Петрова споделя, че имунизацията ще ни пази напълно. „ Принципът на деяние на имунизацията е организмът да се срещне с вирусните антигени, да се образова имунната система да ги разпознава незабавно и да ги унищожава “, разяснява тя.

По мотив скептицизма у доста хора за бързото основаване на имунизацията за COVID-19, проф. Петрова съобщи, че в случай че препаратите преминат всички утвърждения и получат позволение за слагане от регулаторните органи, те ще бъдат изцяло безвредни.

Относно имунизационния проект, който страната ни би трябвало да изготви, Петрова разяснява, че той би трябвало да се създаде авансово. „ Особено за ваксини, които имат потребност от особено предпазване, подготовката би трябвало да е в точния момент. Трябва да се купи техника за предпазване, да се направи проект за имунизиране. Сигурно в София първоначално хората ще бъдат имунизирани на едно или две места, само че евентуално в някакъв миг ще има организация и в цялата страна “, споделя Петрова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР