На входа на Морска гара – Бургас, до единствената съхранена

...
На входа на Морска гара – Бургас, до единствената съхранена
Коментари Харесай

Бургас е почетен като спасителна врата на 16 000 евреи към обетованата земя

На входа на Морска гара – Бургас, до единствената съхранена достоверна постройка от построяването на бургаското пристанище преди 120 години – кулата на фаропазача, възпоменателна плоча добавя историята на спасяването на българските евреи.
„ От бургаското пристанище на 27 декември 1947 година 15 000 румънски и 400 български евреи, оживели от Холокоста, потеглиха с корабите „ Pan Crescent ” и „ Pan York ” към своята фантазия да живеят в свободна и самостоятелна страна – Държавата Израел ”, е написано на плочата. Инициативата за слагането й е на израелските жители Зеавит Блуменфелд и доктор Натан Барух, и на Център за еврейско-българско съдействие „ Алеф ”.
Зеавит Блуменфелд и доктор Натан Барух са наследници на румънски евреи, минали през България и арестувани в английските военни лагери в Кипър, където до 1949 година са обитавали към 53 000 евреи – незаконни емигранти от цяла Европа. От прочувствените разкази на родителите си знаят за дребния български пристанищен град и за сърдечните му поданици, които са срещнали по дългия път към обетованата земя. Паметта за положителното у хората, последвало страшните години на войната и желанието то да се придвижи през поколенията е предизвикало двамата израелски жители да се включат в инициативния комитет за изработването и слагането на възпоменателния знак. Инициативата е подкрепена от Община Бургас и Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура ”.

Възпоменателната плоча е сложена на ул. „ Княз Александър Батенберг ” №1. Тя ще бъде включена в туристическия маршрут на израелските туристи. Ще бъде обозначена и с QR код, чието сканиране ще отпраща към формалния интерактивен гид на България и ще дава на посетителите подробна информация за събитията от 1947 година, за космополитността на град Бургас и за толерантността на неговите поданици.
Предстои публично разкриване на плочата.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР