На Велики Вторник църквата в своето богослужение възпоменава уменията, които

...
На Велики Вторник църквата в своето богослужение възпоменава уменията, които
Коментари Харесай

Ставрофорен иконом Борис Петров: На Велики Вторник църквата възпоменава уменията, които Иисус даде на учениците си

На Велики Вторник църквата в своето свещенодействие възпоменава уменията, които Господ Иисус Христос в последните земни свои дни даде на своите възпитаници.

Това сподели в изявление за БГНЕС ставрофорен иконом Борис Петров от Обрадовски манастир „ Св. ВМЧК Мина ".

„ Следвайки хронологията на събитията след Велики Понеделник, на Велики Вторник Спасителят описа на своите възпитаници поучителните притчи за гениите, за девиците, които посрещнаха будни младенеца ", описа духовното лице. Ставрофорен иконом Борис Петров означи, че в този ден, имайки пред очите тези притчи, ние се поучаваме от това да сме будни всеки път в очакване на Спасителя, който е Младоженецът на църквата, както го възпоменаваме. „ Също по този начин и дадените ни от Бога гении пък да умножаваме, да развиваме у себе си, най-много да придобиваме добродетелите ", изясни още той.

Всеки ден от Страстната седмица, която е седмица на Христовите премеждия, има своята специфичност. „ Богослуженията в тези дни са изпъстрени със събития, които възпоменават мистично и съпреживяват последните земни дни на Спасителя ", уточни ставрофорен иконом Борис Петров и посочи, че на Велики Вторник се възпоменават тези събития и в богослужението прозвучават в евангелските и апостолските четива, поученията от тези притчи.

Още от сутринта в християнските храмове се отслужва Преждеосвещена света литургия. „ А пък вечерта се отслужва на Велики Вторник Утреня за Велика Сряда, която по своята същина е последната част от така наречен последование на Жениха, точно за това, което доскоро споделих, Христос като Младоженец и Жених на църквата, който принася себе си в самоуклонна жертва, с цел да даде опция на индивидите да унаследят безконечния живот. Затова и иконата, която е и в този момент в храма, изобразява точно това – Младоженецът, Женихът на църквата, и по време на богослужението на специфичен миг, в който коленопреклонно се покланяме пред нея ", описа още ставрофорен иконом Борис Петров. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР