На Велика събота в навечерието на Великден Благодатният огън слезе

...
На Велика събота в навечерието на Великден Благодатният огън слезе
Коментари Харесай

Благодатният огън слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим

На Велика събота в навечерието на Великден Благодатният огън слезе в църквата „ Възкресение Христово “ в Йерусалим. Той бе измолен от йерусалимския патриарх Теофилос III.

Благодатният огън слезе в Кувуклията - параклис в центъра на църквата „ Възкресение Христово ”, в която се намира пещерата на Гроба Господен, където има изключително почитана от всички християни плоча, под която се намираше гробницата на Исус Христос, съобщи БГНЕС.

След 2-годишно спиране Благодатният огън ще бъде донесен в България. Наша делегация, водена от старозагорския митрополит Киприан, е в Йерусалим за чудото. Очаква се Благодатният огън да дойде в София към 20.00 часа. По традиция на Велика събота, духовници от епархиите в страната ще вземат парченце от Благодатния огън, с цел да го занесат на вечерното свещенодействие в храмовете за Възкресение Христово.

През цялата история никой не е съумял да разкрие тайната на чудото на Благодатния огън, макар многочислените опити.

Благодатният огън символизира светлината на Възкресението Христово, вярващите го считат за светилище.

Подготовката за слизането на Благодатния огън стартира в събота заран. Всяка година параклисът Божи гроб деликатно се ревизира за запалителни средства, за да изчезне всяко подозрение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът вършат представители на мюсюлманската общественост в Йерусалим. След това вратите се запечатват с огромна пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската черква, които имат параклиси в огромния храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

По остаряла традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се приготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват.

Според остаряло вярване, в случай че Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде опустошен и ще настъпи Второто пришествие.

Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът възпламенява снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, с цел да възпламенят свещите си и да се поздравят с „ Христос Воскресе “!
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР