На върха на изгасналия вулкан Мауна Кеа на о-в Хавай

...
На върха на изгасналия вулкан Мауна Кеа на о-в Хавай
Коментари Харесай

Най-големият телескоп в света се строи на вулкан на Хаваите

На върха на изгасналия вулкан Мауна Кеа на о-в Хавай в Тихия океан се строи едно от най-големите съоръжения - Thirty Meter Telescope, който съставлява най-големия телескоп в света.

Реализацията на приборът за астрономическо наблюдаване Thirty Meter Telescope е на стойност Щатски долар 1.2 милиарда Той, както проличава от името му, ще оборудван с огледало с диаметър 30 м. То ще се състои от 492 сегмента.

Новият телескоп ще разполага с 9 пъти по-голяма събирателна повърхност от най-големите оптични телескопи, създавани досега. Чрез него ще се реализира наблюдаване на обекти на разстояние 13 милиарда светлинни години.

Автори на новаторския план са астрономи, експерти и учени от корпорацията TMT Observatory Corp., включваща сътрудници на Калифорнийския софтуерен институт, Университета на Калифорния и Асоциацията на канадските астрономически университети ACURA. Те са уверени в триумфа на своето начинание. Очаква се 30-метровото огледало да проработи на върха на Мауна Кеа през 2018 г.

Изборът на изгасналия вулкан Мауна Кеа за осъществяване на плана не е инцидентен. Хавай е далечен от регионите с огромна плътност на популацията. Там липсват фактори, като изкуствена осветеност и замърсяване на атмосферата. Това обезпечава на астрономите прелестна видимост.

 Телескоп

Освен това самият вулкан е извънредно подобаващ. Кратерът му не е непокътнат и приключва с плосък връх на височина от 4 205 метра, който се издига над облачната завивка. Благодарение на това разположение отсам звездното небе може да се следи гладко повече от 300 дни в годината.

Според реализаторите на плана 30-метровият TMT няма за дълго да е най-големият телескоп в света. Докато той се строи, група от европейски страни възнамеряват да пуснат в употреба през 2018 година супертелескопа European Extremely Large Telescope. Диаметърът на неговото огледалото ще е 42 метра.

2018 година ще бъде изпълнена с сходни събития. Освен тези два телескопа, тогава се чака да проработи и различен огромен телескоп, Giant Magellan Telescope. Той ще бъде позициониран в Лас Кампанас, Чили с диаметър на огледалото 24.4 метра

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР